Hopp til innhold

– Spekkhoggerungen må få hjelp

Den vesle spekkhoggerungen som svømmer rundt og roper på familien sin engasjerer i Vesterålen. Samtidig vurderer Mattilsynet om spekkhoggeren skal avlives.

En ung spekkhogger har forvillet seg bort fra flokken, og havnet i fjæra.

En spekkhoggerunge har de siste fem døgnene svømt rundt i fjæra i Alsvåg i Vesterålen. FOTO: Anja Holm Berntsen

– Akkurat nå er spekkhoggerungen borte, og vi leter etter den langs kysten. Jeg håper vi finner den. Den må ha hjelp, eller så har den ingen sjanse, sier Anja Holm Berntsen som er en av sambygdingene som har engasjert seg i spekkhoggerbabyen.

Både til lands og til vanns søker nå innbyggerne etter spekkhoggeren, som har blitt en attraksjon.

– Det er en utrolig stor opplevelse å treffe og hjelpe en sånn liten spekkhogger. Jeg har en stor interesse og kjærlighet for dyr, og dette er ikke akkurat hverdagskost.

Matet ungen med sild

Spekkhoggerunge i Alsvåg i Vesterålen

I løpet av helga har store og små i Alsvåg kjempet for å holde spekkhoggerungen i live. Her lukter den på ei sild som folk har kastet ut. Men silda var for stor til at ungen klarte å spise silda.

Foto: Anja Holm Berntsen

I løpet av helga har innbyggerne kjempet for å holde den i live.

– Jeg ringte en fisker i bygda og fikk tak i mye sild som vi forsøkte å mate den med, men var usikker på hvor mye han fikk i seg. Vi dro senere ut og fikset mye småseiyngel for å mate spekkhoggeren. Da fikk den i seg mye mat.

– I går ettermiddag ble den borte fra moloen, siden det har vi lett etter den. Vi er redde for at den har gått på land eller satt seg fast. Det blir litt nåla i høystakken, men det må jo være mulig å finne den.

Mattilsynet vurderer skjebnen

Mattilsynet ble varslet om den forlatte spekkhoggerungen i helga, og vurderer nå hvalens videre skjebne.

– Vi er i kontakt med fagmiljøene både ved Havforskningsinstituttet og Universitetet i Tromsø for å hente ut mest mulig informasjon om spekkhoggere. Vårt fokus er dyrevelferd. Hva vi lander på avhenger av hva som skjer med ungen nærmeste dagene, sier Terje Skomsvoll ved Mattilsynet i Vesterålen.

Tilsynet tror neppe at saken blir avgjort de første dagene. Men Skomsvoll ser ikke bort fra at det mest realistiske er å avlive de avmagrede og skadde spekkhoggerungen.

– I noen tilfeller vil avliving være det beste med hensyn til dyrevelferd, Skomsvoll.

Det er kun Mattilsynet som har myndighet til å avlive spekkhoggeren, dersom det blir løsningen.

– Vil sannsynligvis ikke overleve

Anna Tiu Kristiina Similä har tatt en doktorgrad i spekkhoggeradferd ved Universitetet i Tromsø. Hun forteller at unge spekkhoggere er helt avhengig av å ha en flokk rundt seg for å overleve.

– Denne er veldig ung, og kommer ikke til å klare seg på egen hånd. Så denne situasjonen er veldig uheldig, og reiser en del etiske spørsmål rundt hva man skal gjøre med den, sier hun på telefon til NRK.no.

Hun er usikker på om det har noen hensikt å mate dyret.

– Den trenger ikke bare mat, men også atferdsmessig stimuli. Spekkhoggere er smarte dyr, og dette individet burde vært gjenforent med familiegruppen sin. Men det er tilnærmet umulig, for vi vet ikke hvilken familiegruppe den tilhører. Og selv om vi gjorde det, hadde det vært veldig vanskelig å transportere den til dem, forklarer hun.

Similä mener det store spørsmålet er hvordan den havnet der i utgangspunktet.

– I mine 25 år som forsker har jeg aldri opplevd noe slikt før, og jeg lurer på hva som har skjedd. Unge dyr er alltid sammen med flokkmedlemmer, avslutter hun.