Hopp til innhold

Skogvern til besvær

Et økende skogvern gjør framtida usikker for lokale bedrifter på Helgeland.

Skogvern på Helgeland.

HOLMVASSDALEN: Lærer ved Høgskolen i Nesna, Josten Lorås (t.h.) sammen med sine studenter på undervisningstur i naturreservatet i Holmvassdalen.

Foto: Kari Skeie / NRK

I Hattfjelldal mener ledelsen ved hjørnesteinsbedriften Arbor at det økende skogvernet sprer stor usikkerhet for framtida til Arbor. Sponplatefabrikken har i dag 85 ansatte og henter 90 prosent av sitt virke fra skogene på Helgeland.

- Vi synes små kommuner må påta seg altfor stor andel av det nasjonale skogvernet. Det sier adm. dir. ved sponplatefabrikken Arbor, Bjørn Jarmund, til NRK Nordland.

Skogvern Helgeland

FRYKTER FRAMTIDA: Adm. dir. Bjørn Jarmund ved Arbor i Hattfjelldal frykter at det økende skogvernet på Helgeland skal ødelegge næringsgrunnlaget for bedriften.

Foto: Kari Skeie / NRK

Sjeldne arter

Førsteamanuensis ved Høgskolen i Nesna, Jostein Lorås, sier at det eneste som kan redde den unike skogen er vern. I det nye naturreservatet i Holmvassdalen i nabokommunen Grane er han på jakt etter nye og sjeldne sopparter sammen med sine studenter.

- Her finnes det femti truede arter. Vi har funnet tre sopparter, som er helt nye for vitenskapen. Naturen oppfattes som en arena for høsting. Men i dag vet vi at de økologiske og biolgiske prosessene i naturen er an slik art at vi må sette begrensninger på oss selv for at vi skal klare å ta vare på et biologisk mangfold, sier Lorås.

Frykt for grunnlaget

Ved sponplatefabrikken Arbor i nabokommunen Hattfjelldal frykter ledelsen for driftsgrunnlaget. - Vi har ingen mulighet til å utvikle oss dersom denne verneutviklingen fortsetter, sier Bjørn Jarmund.

Før jul skal Stortinget ta stilling til 33 nye områder i Nordland. De aller fleste på Helgeland. Målet er at 4,5 prosent av skogen i Norge skal vernes. I dag er nærmere to prosent av skogen vernet.