Hopp til innhold

Bård Hoksrud: – Regjeringen blar opp millioner for å stoppe utenlandske vogntog

Statssekretær Bård Hoksrud i Samferdselsdepartementet (Frp) forstår godt at bilbergere fortviler over utenlandske vogntog som ligger strødd. Nå legger regjeringa flere millioner i potten for å skremme de mest useriøse bort fra norske vinterveier.

Hoksrud/Trailer av veien

– Jeg har full forståelse for at han føler seg hjelpeløs når han ser alle disse vogntogene som ikke burde få kjøre her, sier statssekretær i Samferdselsdepartementet, Bård Hoksrud. Det skjer etter at bilberger Arnt Ove Brattbak sa til NRK at han vurderer en boikott.

Foto: NRK

Det har vært en svært travel uke for både politiet og bilbergere i Nordland etter at snøen igjen la seg på veiene.

Onsdag ettermiddag var det nok en gang fullstendig kaos, da flere utenlandske vogntog havnet i grøfta.

Bare på Helgeland fikk politiet inn meldinger om opptil ti vogntog som hadde problemer.

– Samtlige er utenlandske vogntog. En sjåfør fra Romania hadde aldri sett snø før, fortalte operasjonsleder Bjørn Fossland i Helgeland politidistrikt til NRK.no onsdag kveld.

– Skjønner at han føler seg hjelpeløs

Bilberger Arnt Ove Brattbakk fra Helgeland Bilberging er fortvilt, og sier han vurderer en boikott av utenslandske vogntog.

– Jeg vet ikke om jeg gidder å hjelpe dem lengre. Det er greit nok at vi skal bidra, og må jeg åpne veien så gjør jeg jo det. Men jeg har mest lyst til å snu, sa den erfarne bilbergeren til NRK.no onsdag.

Arnt Ove Brattbakk

Bilberger Arnt Ove Brattbakk måtte onsdag hjelpe i underkant av ti utenlandske vogntog som hadde problemer. – Jeg vet ikke om jeg gidder å hjelpe dem lengre, sier han fortvilt.

Foto: Dagfinn Brattbakk

Statssekretær Bård Hoksrud (Frp) i Samferdselsdepartementet skjønner frustrasjonen.

– Jeg har full forståelse for reaksjonen, og at han føler seg litt hjelpeløs når han ser alle disse vogntogene som ikke burde få kjøre her, medgir Hoksrud til NRK.no.

– Samtidig skal bilbergere hjelpe folk som er i nød, så det er vanskelig. Men jeg forstår frustrasjonen, helt klart.

Skjerper kontrollene

Debatten om utenlandske vogntog på norske vinterveier er blitt høyaktuell igjen.

Sjef for Utrykningspolitiet i Nordland, Knut Danielsen, er blant dem som har engasjert seg de siste dagene.

– Disse utenlandske vogntogene forringer livskvaliteten vår. Jeg har fått mange telefoner fra folk som sier at de ikke tør å kjøre ut når føret er som det er nå. De frykter rett og slett hva som kan skje på veiene. Det betyr at folk ikke tør å dra dit de skal, og det går ut over livskvaliteten, sa Danielsen til NRK tidligere denne uka.

Nå varsler Bård Hoksrud i Samferdselsdepartementet økt kontrollvirksomhet med de utenlandske vogntogene.

– Vi intensiverer kontrollene ganske kraftig, og skal bruke flere millioner kroner mer nå ut dette året. Nettopp fordi vi skal kontrollere hyppigere.

Skal skremme bort verstingene

Hoksrud sier Statens vegvesen har fått beskjed, og selv har tatt initiativ til å skaffe mer mannskap.

– Dermed kan de være ute og drive kontroll av at dekk, kjetting og annet utstyr er som det skal være. Og det tror jeg vil være avskrekkende for en del av de som reiser rundt i Norge med utstyr og biler som ikke skulle kjørt der.

– Hvor trygg er du på at de ekstra midlene vil få bukt med problemet?

– Dette vil skjerpe kontrollene kraftig, og sørge for mange flere kontrollører ute. Så må vi se om det er andre ting vi kan gjøre i tillegg fremover for ytterliggere å forsterke dette og sørge for at de som kjører på norske vinterveier er skodd for det.

– Og at vi unngår de situasjonene som dessverre Nordland er blant fylkene som opplever mest av - nemlig masse vogntog som står på tvers av veien med de farene det utgjør for andre.

Bård Hoksrud

Statssekretær Bård Hoksrud i Samferdselsdepartementet lover økte kontroller av utenlandske vogntog. – Det tror jeg vil være avskrekkende for en del av de som reiser rundt i Norge med utstyr og biler som ikke skulle kjørt der, sier han.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Fornøyd bilberger

Det er bilberger Arnt Ove Brattbakk i Helgeland transport glad for å høre. Han var selv ute på i underkant av ti oppdrag onsdag, og frykter at det kun er et spørsmål om tid før det skjer en alvorlig ulykke.

– Det er veldig bra at regjeringa øker kontrollene. Politiet på Helgeland har tatt skikkelig tak i år, og det er gledelig å høre at også regjeringa satser, skryter han.

Brattbakk understreker samtidig at han i tillegg ønsker seg et totalforbud mot toaksla vogntog, som han omtaler som dødsfeller.

Det er et tema som opptar statssekretær Bård Hoksrud også. Men han vil ikke love noe.

– Jeg skulle veldig gjerne sett at man kunne gjøre grep der, men vi er også en del av et internasjonalt regelverk.

– Men dette er absolutt noe jeg tar med videre som ett av de tiltakene som vi ser på, for det er ingen tvil om at toaksla kjøretøy på norske vinterveier med snø ikke er noen god kombinasjon. Det medfører ofte store problemer, så jeg er veldig klar over den problemstillinga.

– Føler du at dere gjør nok?

– Nå har vi i alle fall iverksatt tiltak umiddelbart, og så jobber vi intensivt sammen med bransjen og andre for å se hvordan vi ytterliggere kan forbedre situasjonen. Vi er opptatt av at bilene som kjører på norske vinterveier, skal være forberedt på hva som møter dem. Og at de som ikke skulle vært der skal tas ut, gjentar Hoksrud.

– Alvorlig situasjon

Han understreker at nivået på bøter har økt i november, og innrømmer at han, i likhet med UP-sjef Knut Danielsen, er bekymret over utviklingen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Trailer ved Bustneslia

Onsdag ettermiddag og kveld fikk hele fire utenlandske vogntog problemer i Bustneslia i Rana.

Foto: Bjørn Bråthen

Danielsen har selv fått føle på angsten for å være i trafikken.

– Jeg dro selv hjemmefra litt før klokken sju i morges, og jeg vurderte om jeg i det hele tatt skulle dra fra Bodø til Sortland, nettopp fordi jeg visste hva jeg kunne møte på veiene. Og frykten var ikke ubegrunnet, sa han til NRK tidligere denne uka.

Bård Hoksrud understreker at de tar problemstillingen på alvor.

– Det er alvorlig fordi sjåførene skaper store problemer både for seg selv og ikke minst andre, forteller Hoksrud.

– Det handler om trafikksikkerhet, og det handler om at man skal kunne komme seg til og fra uten å risikere å møte et vogntog som står på tvers og sperrer veien. Så dette er alvorlig, og derfor intensiverer vi nå kontrollaktiviteten, avslutter Bård Hoksrud i Samferdselsdepartementet.