Hopp til innhold

Permitterte oljearbeidere vil bli vikinger

Loftr Vikingmuseum på Borg i Lofoten merker at arbeidsmarkedet er blitt strammere her til lands.

Hege Anita Eilertsen, markedssjef ved Lofotr Vikingmuseum

Interessen for å oppleve autentisk vikingliv og vikinghistorie har eksplodert de siste årene, forteller Hege Anita Eilertsen ved Loftr Vikingmuseum.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Halvparten av søkerne til sommerjobbene på vikingmuseet kommer fra Norge, og flere kommer fra oljenæringa.

– 200 søkere fra hele verden, til 30 jobber, er et veldig godt utgangspunkt, sier daglig leder i Lofotr Næringsdrift, Ole Martin Hammer.

Det som er spesielt i år er at andelen nordmenn i søkermassen har økt betraktelig.

– Det er til dels svært kompetente søkere. Flere av dem er permitterte fra jobber på oljeplattform i Nordsjøen. De ønsker å komme seg ut i aktivitet, selv om det er en sommerjobb. Det sier litt om arbeidsmarkedet, sier Hammer.

«Viking ship captain wanted»

Jared David McClune blir ny vikingkaptein på Lofotr Vikingmuseum

VIKINGKAPTEIN: Jared David McClune (33) søkte på stillingsannonsen som gikk verden rundt. Han fikk ta med turister og besøkende på ro- og seilturer med vikingskipet «Vargfotr».

Foto: Kjell Ove Storvik/Lofotr Vikingmuseum

Da blant annet Daily Mail og BBC skrev «Viking ship captain wanted» fikk Lofotr Vikingmuseum i fjor inn hundrevis av søknader fra hele verden om å bli høvedsmann på vikingskipet «Vargfotr».

Den heldige vinneren etter at stillingsannonsen gikk verden rundt, var amerikanske Jared David McClune (33) fra Pennsylvania. Kanskje blir det større innslag av rogalandsdialekt denne sommeren.

– Vi er spesielt ute etter folk som kan et håndverk. Historiekunnskaper og god formidlingsevne er også godt å ha, sier markedssjef Hege Anita Eilertsen.

I vikingtiden var det mest olje fra hval, sel og tran, men Eilertsen ser ikke bort fra at permitterte oljearbeidere kan bli gode vikinger.

– De er vant til å være på havet og kan garantert et håndverk.

Rekordår i fjor

Eilertsen ser fram til sommersesongen, som hun tror blir enda bedre enn rekordåret i fjor.

– Med 79.000 gjester i fjor kan man vel si at interessen for å oppleve autentisk vikingliv og vikinghistorie har eksplodert.

Drømmer om spillefilm

Siden oppstarten i 1995 har besøkstallet ved Vikingmuseet Lofotr på Borg i Lofoten i Nordland steget jevnt, og er i dag Nord-Norges best besøkte museum.

– Vi merker effekten fra de mange tv-seriene om vikinger de siste årene. Jeg tror også vi bidrar til effekten ved å gi de som besøker oss en opplevelse. Allerede har vi vært åsted for filmopptak, men drømmen er selvsagt en spillefilm, sier Hege Anita Eilertsen.

Vikingfestivalen arrangeres for 10 gang i år, og i år bor 170 vikingentusiaster fra inn- og utland her de fem dagene festivalen varer.