Hopp til innhold

Måtte reparere ordførerkjedet med binders like før kronprinsparet ankom

Bare en time før kronprinsparet skulle gå i land i Leinesfjord, oppdaget ordfører Asle Schrøder at ordførerkjedet hadde fått seg en knekk.

Ordførerkjedet, som består av kommunevåpenets tre økser, symboliserer de tre kommunene som ble slått sammen til dagens Steigen.

Ordfører Asle Schrøder i Steigen måtte reparere ordførerkjedet

Ordfører Asle Schrøder i Steigen måtte reparere ordførerkjedet med en binders.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– Det symboliserer også den rike historien vår med vikingtiden, forteller ordføreren.

Han er iført nordlandsbunad og ordførerkjedet, men med en liten modifikasjon.

– Jeg måtte gjøre en liten endring. I morges oppdaget jeg at det var en liten katastrofe på gang. Ordførerkjede hadde fått en liten knekk, forteller ordføreren til NRK.no.

Men ordføreren visste råd.

– Jeg fant fram en binders og reparere kjedet etter beste evne. Jeg tror ikke det vises, sier en lettet ordfører.

Han innrømmer at det måtte litt kvinnehjelp til.

– He, he. Ja, det løp tre kvinner rundt her på ordførerkontoret med nål og tråd. Men bindersen fant jeg selv, humrer ordføreren.

36 år siden sist

Kronprins Haakon og kronprisesse Mette-Marit ankom tidlig i formiddag Steigen.
Kommunen er første stopp på kronprinsparets turne gjennom Nordland.

Like før klokka 10 skulle kronprinsparet delta i åpningen av den nye flerbrukshallen Allhuset.

– Bedre enn 17. mai, sier Arne Juhl, mens han hører på koret som synger Steigensangen under åpningen.

Det har det ikke vært offisielt kongelig besøk i Steigen siden kong Olav åpnet brua fra Engeløya til fastlandet i 1978. En helt ny generasjon steigværinger tar imot kronprinsparet i dag og vise hva de lever av og for.

I sin tale til kronprinsparet foran Allhuset fortalte ordføreren at dronning Sonja har fått en rute, «Dronningruta» i Steigen oppkalt etter seg.

– Mor til kronprinsen pleier ikke å si ifra når hun er i Steigen. Jeg håper også kronprinsparet kan komme tilbake på flere uoffisielle besøk, sa ordføreren til de mellom 3–400 frammøtte.

Sjette- og sjuendeklassinger skal dra dem med i fjæra, der det skal plukkes søppel. Senere i programmet skal de kongelige få brette opp ermene og bake lefser hos en lokal produsent.

Blomsterbarna William og Selma sto klar blomsterbukettene da kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit gikk i land fra sjaluppen klokka ni tirsdag.

Det var tent bål som skulle symbolisere varder for å ta imot kongeskipet. En bunadskledd ordfører og masse folk i vikingdrakter har samlet seg for å ta imot kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit.

Besøket er lagt opp som en reise gjennom Steigens historie med ulike tablåer.

– De skal gå opp til sentrum, og på veien får de se noen historiske tablåer fra kommunens historie. Det blir et lite 17. mai-tog med korps og glade barn, sier Schrøder til NRK.no.

Kronprins Haakon hilser på barna i Steigen

Kronprins Haakon hilser på barna

Foto: Barbro Andersen / NRK

Steigen er første stopp på kronprinsparets turne gjennom Nordland.

Hensikten med de årlige fylkesturene er at kongehuset skal få besøkt alle kommuner i landet, møte befolkningen og får et godt innblikk i livene deres. Men i Nordland skal kronprinsparet gjøre mye mer enn å hilse, vinke og se på – de skal virkelig få delta.

Det blir søppelrydding i fjæra, fisketur i Lofoten, tørrfiskbedømming, sløying og vaksinasjon av fisk, fotturer og lefsebaking.

I Sørfold kommune blir det blant annet besøk i en bedrift som produserer smolt – lakseyngel. Her blir det veiing og vaksinasjon av fisk, det siste har kronprinsesse Mette-Marit prøvd seg på i Vietnam tidligere i år, da hun sa hun følte at hun drepte flere enn hun fikk vaksinert. Kanskje det går bedre i Sørfold.

Vikingtradisjon

I Værøy skal kronprinsparet onsdag møte to unge fiskere, og det er lagt opp til at i hvert fall kronprinsen blir med på fisketur.

Blir det fangst, blir det også sløying. Så blir det båttur til den fraflyttede bygda Mostad og til fiskeværet Å, ytterst i Lofoten, i Moskenes kommune. Der satses det på aktivitetsbasert reiseliv, med blant annet sykling og kanoutleie.

Siste dag i Nordland skal Vestvågøy kommune få besøk. Også her skal kronprinsparet få lære nye kunster, særlig når de er innom Lofotr Vikingmuseum på Borg.

Under utgravningen der avdekket man det største huset som hittil er funnet fra vikingtiden. Høvdinghuset er rekonstruert i full størrelse, hele 83 meter langt. Der skal de kongelige klassifisere lam etter sauesanking ute og prøve seg på veving innendørs.

Væravhengig

Nå krysser vertene i Nordland fingrene for at det gode været fra tidligere i sommer repeterer seg:

– Det er lagt opp til naturopplevelser som tar pusten fra en, blant annet fottur til husmannsplassen Kjelvik, et av de nasjonalt utvalgte kulturlandskapene, på dag to i Værøy kommune. Jeg har fulgt værmeldingen hver dag den siste uka. Skulle det bli uvær, har vi en plan B, sier assisterende fylkesmann Bjerkaas.

Politiet sjekker at alt er i orden før kronsprinsbesøket i Steigen

Politiet sjekker at alt er i orden før kronprinsbesøket i Steigen.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK