Hopp til innhold

Må velge mellom olje eller verdensarv

Miljøvernministeren sammenligner Lofoten med oljeplaner i Belize i Latin-Amerika.

Lofoten

OLJE ELLER VERDENSARV: Det kan bli valget for Lofoten og idylliske Hamnøy, som dette motivet er fra.

Foto: Gorm Kallestad, Kallestad, Gorm

I august i år fattet UNESCO et vedtak om at oljeaktivitet rundt det unike korallrevet utenfor Belize i Latin-Amerika, ikke ville være forenlig med verdensarvstatusen som revet har hatt.

– Det vedtaket som er gjort i Belize gjør det meget sannsynlig at vi må velge mellom enten oljeboring eller verdensarvstatus i Lofoten og Vesterålen, sier Solheim til NRK.no.

- Vil ha betydning

Han mener signalene fra UNESCO ikke er til å misforstå.

- Det føyer seg inn i rekken av vedtak i UNESCO hvor man mener at oljeleting og verdensarvstatus ikke er forenlig. Vi har også spurt UNESCO direkte om dette og de vektlegger at dette vedtaket vil ha betydning for framtidige avgjørelser sier Solheim.

Taper turister

Tidligere har forskning vist at en verdensarvstatus i Lofoten vil kunne gi 250.000 nye turister til regionen. At man ved oljeleting kan se langt etter disse turistene mener Solheim er et arguement for å verne områdene.

- Dette er ikke det eneste argumentet, men er et argument mot oljeleting fordi man da taper disse inntektene innen turisme og reiseliv.

Blander kortene

Men stortingspolitiker for Høyre, Ivar Kristiansen, mener Solheim ikke kan sammenligne norske forhold med et fattig latin-amerikansk land. Han reagerer på at miljøvernministern nok en gang fronter argumenter for å verne Lofoten fra oljeaktivitet.

- Her blander man sammen kortene. Det er en usaklig sammenblanding av vår teknologiske standard som er best i verden og en fra et latin-amerikansk land, sier Kristiansen som også stiller spørsmål ved rundt hvilke korallrev utenfor Lofoten og Vesterålen oljeindustrien planlegger oljeboring.

- Kan ikke sammenligne

Heller ikke leder for den norske UNESCO-komiteen, Vigdis Lian, mener Solheim nødvendigvis kan sammenligne disse to sakene.

- Belize står allerede på UNESCOs gule liste fordi man i lang tid har drevet med grov utnytting av verdensarv-området via skoghogst. Å sammenligne disse sakene med dette grunnlaget blir vanskelig. Samtidig vil det neppe stryke en verdensarv-søknad om man åpner for oljeleting.

- Generelt vil jeg si at man må se de ulike sakene hver for seg, sier Lian til NRK.no