Måtte frakte passasjerene med fly

Julestormene gjorde at Hurtigruten måtte sløyfe flere anløpshavner. Det har ført til problemer også for de små kystsamfunnene.

Hurtigruten

Hurtigruten gjorde Trondheim til hovedbase mens julestormene herjet som verst.

Foto: SCANPIX / Reuters

Da julestormene Cato og Dagmar herjet norskekysten måtte flere anløp sløyfes og skipene måtte snu i Trondheim i stedet for Bergen.

Da det stod på som verst, krevde det improvisasjonskunst for å få passasjerene på rett båt.

Måtte improvisere

– Vi måtte fly passasjerer som skulle på i Bergen med rutefly opp til Trondheim, sier Ragnar Norum, kommunikasjonssjef i Hurtigruten.

– Vi hadde også et charterfly i Tyskland med passasjerer som egentlig skulle på i Bergen. De måtte vi også få til å fly til Trondheim, sier han

– Et problem for øysamfunnene

For de mange som bor langs kysten, ble også de kansellerte anløpene et problem.

Hilde Pedersen, som jobber som skipsekspeditør ved NorLines i Bodø, mener det spesielt har vært problematisk å få varer ut til de små øysamfunnene.

– Øyene utenfor Bodø og Helgeland har nok slitt med å få tak i ferskvarer. Vi har slitt med å få tak i blomster, melk, kjøtt og frukt. Det er noe vi ikke har kunnet sendt regelmessig ut dit, sier hun.

Men Pedersen vil uansett gi ros til Hurtigruten for god informasjon.

– Tidligere har vi slitt med å få tak i informasjon. Det var ikke noe problem denne gangen, mener hun.

Tilbake i rute

Men nå har uværet roet seg og de aller fleste skipene skal i dag være tilbake i rute.

– Nå begynner det å gå seg til. Trollfjord gikk fra Trondheim tirsdag, Kong Harald gikk videre nordover fra samme sted onsdag, mens Lofoten forlater Trondheim i dag. Da er vi i rute slik vi skal være, sier Norum.

Flere nyheter fra NRK Nordland

Nordlandssykehuset

– Bekymret for at det kan være noe galt med utstyret

Nordlandsykehuset har varslet politiet etter at det gikk alvorlig galt under tre operasjoner ved dagkirurgisk avdeling i Bodø. En av tingene som nå undersøkes, er om det er noe galt med utstyret på den aktuelle operasjonsstuen.

Les saken

KULTURINDEKSEN 2015: Her er en oversikt over hvordan kulturnivået i Norges 428 kommuner. Sjekk hvordan kulturtilbudet er i din kommune.

Denne kommunen er dårligst på kultur

For femte år på rad, har Telemarksforskning gjennomført en undersøkelse på hvordan det står til med kulturtilbudet og kulturaktivitetene i norske kommuner.

Les saken

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Lørdag ble det arrangert skandinavisk finale i First Lego League i Mo i Rana. Vinneren ble til slutt «No Limits» fra Troms.
To nærgående elgkalver har skapt kaos i nabolagget i Korea i Kjøpsvik den siste tiden. Viltnemnda måtte avlive dem.