Hopp til innhold

Politiet vurderer straffereaksjon etter eksplosjon med «kålrabikanon»

En mann i 50-årene ble lørdag skadet da en hjemmelaget kanon med kålrabi eksploderte i Plurdalen i Nordland.

Plurdalen

Sent lørdag kveld fikk politiet på Helgeland inn den noe spesielle meldingen om at en mann var skadet etter at en «kålrabikanon» eksploderte.

– Det skal ha vært et godt trykk i eksplosjonen. Han ble løftet opp i luften før han datt ned igjen på bakken. Han var ved bevissthet, men hadde veldig vondt i armen, sier operasjonsleder Ann Line Finanger til VG.

Politiet var på stedet og gjorde undersøkelser etter ulykka.

Søndag formiddag opplyser Helgelandssykehuset at mannen i 50-årene fikk lettere bruddskader etter eksplosjonen.

– Han får fortsatt behandling ved intensivavdelingen, men situasjonen hans er stabil, opplyser Helgelandssykehuset til NRK.

Laster Twitter-innhold

– Nytt for politiet

Kanonen var laget av en 200-liters varmtvannstank fylt med gass. Politiet har ingen formening om hvordan dette virker.

– Dette er nytt for oss. Jeg har bare hørt om potetkanon, så det er mulig denne fungerer på samme vis, sier Finanger.

En potetkanon er laget av plastrør, med et forbrenningskammer som bruker startgass eller andre typer brennbar gass. Gassen antennes, og eksplosjonen som oppstår gjør at prosjektilet, en potet, flyr ut av røret.

Kan bli straffet

Politiadvokat Monica Nøtland

Politiadvokat Monica Nøtland ved Helgeland politidistrikt.

Foto: Frank Nygård / NRK

Søndag formiddag opplyser politiet på Helgeland at det foreløpig er opprettet en undersøkelsessak for å finne ut hva som skjedde. Mannen i 50-årene kan muligens vente seg en straff etter hendelsen.

– Det kan bli aktuelt med en straffereaksjon, dersom det viser seg at han har opptrådt uforsvarlig og utsatt både seg selv og andre for fare, sier politiadvokat Monica Nøtland til NRK.

Både straffelovens § 352 og brann- og eksplosjonsvernlovens § 5 kan være grunnlaget for en eventuell straff, ifølge politiadvokaten.

– Disse paragrafene handler om uforsiktig bruk, oppbevaring og behandling av sprengstoff. Og den enkeltes plikt til å begrense skadevirkningene ved for eksempel en eksplosjon, forklarer Nøtland.