Hopp til innhold

Lokalradio frykter kostbart DAB-nett

I dag koster det rundt 150.000 kroner å gå fra FM-båndet til DAB digitalradio. – Det er en økonomisk utfordring for oss, sier daglig leder i Radio Bø, Ted Ivar Paulsen.

Ted Ivar Paulsen

Tida frem mot 2017 er en prøveperiode for digitale sendinger for lokalradioene. I Radiø Bø er de spent på om de får lov til å fortsette å være på FM, også etter omleggingen i 2017.

Foto: Privat

I tett befolkede områder kan flere dele på kostnadene, men lokalradioene i mindre befolkede områder kvier seg for utgiftene.

– Vi vil prøve oss med prøvesendinger på DAB først, sier daglig leder i Radio Bø Ted Ivar Paulsen til NRK.

Radio Bø sender i dag lokalradio over hele Vesterålen, og er en forholdsvis stor lokalradio i Nord-Norge.

For å dekke nedslagsfeltet kan det bli behov for flere sendere. Det vil koste dyrt.

– Det er en økonomisk utfordring for oss, så jeg tror vi må begynne litt i det små. Det tror jeg det er mange lokalradioer som må hvis de ønsker å gå over til DAB, sier Paulsen.

– Mye usikkerhet

rådgiver Line Langnes i Medietilsynet

Line Lagnes i Medietilsynet er fornøyd med søknader til prøveperioden så lang.

Foto: Medietilsynet

Digitale sendinger er et nytt felt som de fleste vet lite om.

– Det er et spørsmål både om kunnskap og kostnader. Man har enda lite kunnskap om sendeeffekter, behov og hvor langt det dekkes. Det er rett og slett mye usikkerhet, sier styrelederen for lokalradioforbundet Tove Kristin Blomseth.

Landet er delt opp i 37 områder i prøveperioden.

– Vi er fornøyde. Vi har så langt mottatt søknader i 20 av 37 lokalradioregioner. Det synes vi er ganske imponerende med tanke på at dette er en prøveperiode som går ut 2016, sier seniorrådgiver i Medietilsynet Line Langnes til NRK.

Alle investeringer gjøres for egen regning og risiko, uten noen forsikring om at man vi få konsesjoner også etter 2017.

Noen radiokanaler vil forbli på FM

En stortingsmelding som er bebudet i 2015 skal sette grensene for hvilke lokalradioer som får være på dagens FM-nett, og hvilke som må over på DAB.

– Lokalradioene må lage god kvalitetsradio for holde på lytterne, tror Tove Kristin Blomseth i lokalradioforbundet.

– Det er en utfordring for lokalradiobransjen at det sies at FM-forbundet stenger fra 2017, for det gjør det ikke. Noen lokalradioer vil få mulighet til å forbli på FM-båndet og kommer til å forbli der, sier Blomseth med stor sikkerhet.

(Saken fortsetter under bildet.)

DAB

Slik kan en moderne DAB-radio se ut.

Foto: Skjermbilde

I Nord-Norge er det kun én aktør som har søkt og fått konsesjon for prøvesendinger med DAB.

Det gjelder Radio 3 i Bodø, Radio Tromsø og Radio Bardufoss, som alle har samme eier.

Tove Kristin Blomseth tror presset for å gå over til DAB blir større når FM-nettet for de nasjonale radiokanalene slukkes i 2017.

– Publikum vil bli mer oppmerksom på DAB, og vil bli tvunget mer til å bruke det. Det vil kanskje føre til et større krav fra lytternes side til lokalradioene om å gå over til DAB eller ikke, sier Blomseth.

– FM blir gammeldags

Det digitale området til Radio Bø omfatter både Lofoten og Vesterålen. Det kan bli dyrt å bygge ut med DAB hvis de er alene om det.

– Jeg tror at når man går over på DAB og finner ut at det funker veldig bra, så kan FM bli oppfattet som gammeldags og utgått på dato, sier Ted Ivar Paulsen til NRK.