Krever granskning

Stiftelsen Skagerrak krever at det opprettes en kommisjon som kan granske nestenforliset til hurtigruta "Midnatsol" i fjor.

I full storm var hurtigruteskipet "Midnatsol" nær ved å gå på grunn utenfor Stad i desember i fjor. 102 passasjerer måtte i livbåtene da begge motorene på det nye skipet sviktet.

I ni meter høye bølger var det store skipet prisgitt ankerkjettingene for å hindre et havari. "Midnatsol" hadde vært uten motorkraft i mer enn to da mannskapet omsider fikk motorene i gang igjen.

Nå krever stiftelsen Skagerrak, som er grunnlagt av overlevende fra Scandinavian Star-forliset og som arbeider for å hindre alvorlige ulykker og katastrofer, at det nedsettes en undersøkelseskommisjon etter nestenforliset.

- Bare små marginer skilte maskinstansen fra å bli en ulykke med katastrofalt omfang. Det er urimelig dersom disse marginene skal skille mellom en kompetent utredning av hendelsen, og ingen utredning i det hele tatt, sier daglig leder i stiftelsen, Jan Harsem.

Flere nyheter

asbjørn schultz

2.500 døde i Norges største skipskatastrofe: – Jeg var ung og sterk, og kjempet for livet

Asbjørn Schultz var den eneste nordmannen som overlevde «Rigel»-katastrofen. 2.500 menneskeliv ble liggende igjen – i havet, i fjæra eller innestengt i vraket – druknet eller brent til døde. Fortsatt lurer historikere på om britene visste hva de gjorde da de bombet fangetransporten.

Les saken