Hopp til innhold

Jakter på nisser, spøkelser og dyr i skyene

Hun har hodet i skyene, men beina godt plantet på landjorda. – Lofoten er verdens beste sted for å fotografere skyer, sier naturfotograf June Grønseth.

Ser du ansiktet i skyen

Ser du ansiktet i skyen?

Foto: June Grønseth

– Lofoten og Vesterålen har helt spesielle lysforhold og hyppige værskifter. Litt interesse for det som danner skyene, nemlig vind og havstrøm kommer også godt med når du jakter på blinkskuddene, sier June Grønseth fra Lofoten.

Grønseth bor på Laukvik på yttersida av Austvågøy. Den driftige fotografen tilbringer mye av sin tid ute i naturen for å fange lyset i all sin herlighet – til alle årstider.

– I mørketida går det mye i nordlysbilder. Resten av året finner jeg mange fine motiver i skyene. Jeg har jo blikket opp og ut til enhver tid. Og kameraet er aldri langt unna, forteller fotografen.

Blir lagt merke til

Noen ganger oppstår det fotomagi når June er ute. Det blir lagt merke til.

– Et av bildene «Knallfarget snyeling» ble nominert i Sony World Photography 2014, Open Panorama. Dette bildet var også på Stipendutstilling i Oslo i januar. «Lav sol i snyeling» har vært på utstilling i New York, og er antatt i tre internasjonale fotokonkurranser og en nasjonal konkurranse, forteller lofotværingen.

Knallfarget snyeling

Knallfarget snyeling.

Foto: June Grønseth

Statsmeteorologene Ida Fossli og Trond Lien ved Værvarslinga for Nord-Norge er imponert over Junes skybilder.

Mailys i lilla og blått

Mailys i lilla og blått.

Foto: June Grønseth

Lenricular i speil

Lenticularskyer speiler seg i havet.

Foto: June Grønseth
Kelvin Helmholtzbølger fotografert i Laukvik i Lofoten

OPPRØRT HAV – PÅ HIMMELEN: Søndag kveld fotograferte June Grønseth de bølgeliknende skyene på Gjersvoll i Laukvik i Lofoten. – Været var fint, cirka 8 grader og forsiktig bris 4–5 ms vindretning nordøst, forteller fotografen.

Foto: June Grønseth
June Grønseth

June Grønseth under oppsettingen av fotoutstillingen hjemme i Laukvik i fjor.

Foto: Privat
– Utrolig mange flotte motiver. Hun spiller på lyset i Nord-Norge, særlig i mørketida og når det er midnattssol. Spesielt godt liker jeg «Spøkelsessky». Det er nok den mest uvanlige
, sier Ida Fossli, som forklarer det vi ser på bildene i bildegalleriet over.

Kollega Trond Lien bekrefter at Lofoten og Vesterålen som værregion er spesiell.

– Vær og skyer her er preget ut fra det typiske kystklimaet vi har i området, kombinert med høye fjell, fjorder og sund.

Fuktighet og temperatursvingninger spiller også inn.

– Mye fuktighet fra havet inn mot dette storslagne landskapet høyt mot nord i grensen mellom kjølig polarluft og varmere luftmasser fra sørlige bredder gir grobunn for utallige variasjoner av skyer. De stor temperaturforskjellene mellom hav og land både sommer og vinter – og av og til mellom nord og sør – gir til tider mye vind som også bidrar til å forme skyene, sier statsmeteorologen.

Øyeblikksbilder

Det er nettopp dette June Grønseth synes er ekstra spennende med skyer.

– Midnattssola og fjelltopper står i ro. Skyer er i konstant bevegelse, og du må fange øyeblikket. Venter du noen sekunder, kan ansiktet i skyen være borte.

For noen uker siden var hun heldig igjen. June hadde satt seg til rette med en god bok hjemme da hun plutselig får øye på noen usedvanlige skyer som bølget over himmelen.

– Jeg var heldig, både som fikk se dem og rekke å fotografere dem. Bølgeskyene som kalles Kelvin Helmholtzbølger opptrer ikke mer enn et par-tre ganger i året, forteller hun.

Lofotværingen har hatt bilder på fotoutstillinger i London, New York, Wien, Serbia og Kroatia – og hjemme i Lofoten. Når folk ser bildene hennes, er det en reaksjon som går igjen.

– De sier at jeg har et godt blikk for å se det spesielle i noe så vanlig som en sky. Jeg er alltid på jakt etter det spesielle. Det ingen andre legger merke til.

Hun lar laget seg ei egen nettside hvor hun legger ut bildene sine, og deler også blinkskuddene på Facebook.

– Det gjør jeg ikke bare for å profilere meg selv, men også Lofoten.