Hopp til innhold

– Tre minutter senere var «bølgene» borte

– Slike skyer oppstår bare et par ganger i året, sier meteorologen.

Kelvin Helmholtzbølger fotografert i Laukvik i Lofoten

OPPRØRT HAV – PÅ HIMMELEN: Søndag kveld fotograferte June Grønseth de bølgeliknende skyene på Gjersvoll i Laukvik i Lofoten. – Været var fint, cirka 8 grader og forsiktig bris 4–5 ms vindretning nordøst, forteller fotografen.

Foto: June Grønseth

June Grønseth fra Laukvik i Lofoten skulle sette seg i «utestuen» med en bok sent søndag kveld da hun observerte de uvanlige skyene som bølget over himmelen.

– Det var et utrolig flott syn å se bølgene dannes og bli så store. Det hele varte i tre minutter, så var« bølgene» borte, sier hobbyfotografen til NRK.no.

– Et sjeldent syn

Vakthavende meteorolog Stine Karlsen Gya ved Værvarslinga i Nord-Norge blir begeistret når hun få se Junes bilder.

– Fantastiske bilder. Dette er et sjeldent syn. For å forevige et slikt fenomen må du ha et kamera i umiddelbar nærhet, sier meteorologen til NRK.no.

Bølgeskyene kalles Kelvin Helmholtzbølger, og opptrer ikke mer enn et par-tre ganger i året. Skyene oppstår under spesielle forhold i atmosfæren.

– Det må være nok fuktighet til å skape skyer, og helst ikke være andre skyer for å se dem i sin helhet, sier meteorologen.

Atmosfæren prøver alltid å oppnå likevekt. Det er i grenseområdet mellom kald luft som ligger under varm luft kan det kan dannes slike bølgeskyer. Vinden kan ofte blåse i motsatt retning over og under skyene.

– Har kort levetid

– Bare noen ganger er det nok fuktighet i atmosfæren til at det dannes bølgeskyer som synliggjør fenomenet, sier meteorologen.

I bølgene vil det være turbulens som gjør at de to luftmassene blandes. Etter hvert vil det skarpe skillet mellom de to luftmassene bli mer diffust og vindskjæret vil avta. Kelvin Helmholtzbølgene beveger seg relativt rolig, og de har kort levetid. Men et småfly som kommer nær nok disse skyene vil oppleve en del risting.

– I tillegg varer skyene bare en kort stund, sier Stine Karlsen Gya til NRK.no.

Skyfenomenet blir også kalt «van Gogh-skyer» fordi mange kunsteksperter tror disse skyene inspirerte kunstneren da han malte mesterverket «Stjernenatt».

– Dannes sjelden over fjell

Kelvin Helmholtzbølger

TÅKEHAV: Sjeldent passer vel betegnelsen «tåkehav» så godt som på dette bildet fra Værøy.

Foto: June Grønseth

Bølgeskyer er ikke et nytt fenomen for Lofoten-fotografen.

– Det er andre gang jeg fanger slike skyer, forrige gang var jeg på Værøy og da ble skyene dannet over fjell. Det som var veldig spesielt med bildet fra Værøy er at slike skyer normalt sett ikke dannes over fjell.

Hobbyfotografen lar seg ofte engasjere over naturfenomen:

– Det er artig å følge med på vind og vær, og fange slike fenomen som dette, sier June Grønseth.

Bølgeskyer i Wilhelmina Bay i Antarktis i 2011. - Skyene varte et par minutter, så var de borte, sie

Bølgeskyer i Wilhelmina Bay i Antarktis i 2011. - Skyene varte et par minutter, så var de borte, sier fotografen Jørgen Rav til NRK.

Foto: Jørgen Rav