Hopp til innhold

Jordmødre krever mer penger til ammehjelp

Det er færre som ammer sine nyfødte her i landet. Jordmorforeningen slår nå alarm, og ber regjeringen øremerke penger til ammehjelp.

Marie Rønning med datteren Live (1 år)

IKKE ALLE TRENGER HJELP: Marie Rønning er mamma til ett år gamle Live, og hun er en av de heldige som fikk til ammingen med en gang. – Da hun var ti måneder måtte vi slutte på grunn av melkeproteinallergi, forteller hun.

Foto: Lise Forfang Hagen / NRK

Norge har tidligere vært på topp i verden når det gjelder mødre som ammer, men ifølge Helsedirektoratet har andelen mødre som ammer i Norge gått ned de siste syv årene. Det bekymrer lederen i Jordmorforeningen, Kirsten Jørgensen.

– Jeg mener det har sammenheng med den korte liggetiden på barselavdelingen i dag. Det skorter også på oppfølgingen kvinnene får etter de er kommet hjem. Kvinnene sendes hjem etter 48 timer etter en fødsel uten oppfølging av jordmor i hjemkommunen, og det uroer meg veldig, sier hun til NRK.

Tall fra Helsedirektoratet viser at 89 prosent av to uker gamle babyer ble fullammet i 2006, mens tallet var nede på 84 prosent i 2013. For ni måneder gamle babyer har andelen falt fra 63 til 55 prosent i samme periode.

Barselkvinner må få hjelp

Amming

Norge har tidligere vært på topp i verden når det gjelder mødre som ammer, men de siste syv årene har det gått nedover.

Foto: Gunnar Holthe / NRK

– De nye barselsretningslinjene i 2014 som sier at det er sterkt anbefalt at jordmor kommer på hjemmebesøk en til to dager etter fødsel. Mange strever når de kommer hjem uten at de har den hjelpen de trenger. Noen har heller ikke et nettverk rundt seg, slik man hadde før i tiden, sier Jørgensen.

Jordmorforeningen ønsker en øremerking av pengene som går til kommunene, slik at mødrene er garantert hjemmebesøk og oppfølging av jordmor, i tråd med de nye retningslinjene.

Kirsten Jørgensen er leder i Den Norske Jordmorforening

Kirsten Jørgensen i Jordmorforeninga ber regjeringa om å øremerke penger til ammehjelp for nybakte mødre.

Foto: Den Norske Jordmorforening

Vil følge nøye med

– Vi har sagt i regjeringsplattformen at vi skal styrke barselomsorgen og jordmortjenesten i kommunene. Det har vi gjort både med midler og ved å revidere retningslinjene fra Helsedirektoratet, sier statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Lisbeth Normann (H).

Men øremerking av penger er ikke løsningen.

– Vi snakker mye med kvinner, Jordmorforeningen, Sykepleierforeningen, pasientorganisasjoner, kommunene og Fylkesmennene som rapporterer i linje til oss. Når vi får offisiell statistikk skal vi følge med slik at de som har et særskilt behov får de pengene som skal brukes til det.

Kirsten Jørgensen i Jordmorforeningen er ikke beroliget av svaret fra myndighetene.

– Altfor få kommuner tilbyr tilstrekkelig oppfølging til mødre, sier hun.