Hopp til innhold

Derfor er katta kresen i matveien

Mang en katteeier har nok opplevd at kjæledyret vender ryggen til maten man har satt frem. Men hva er årsaken til denne oppførselen?

Kattunge

Katta di bestemmer seg for hvilket fôr den liker i ung alder, forteller førsteamanuensis Øystein Ahlstrøm.

Foto: Belal Khan / (cc) flickr.com/albaraa

Førsteamanuensis Øystein Ahlstrøm ved Norges miljø- og biovitenskapelige (NMBU) forteller at det er vanlig at katter har det man kaller neofobi.

– Det vil si at de foretrekker bare en type fôr som de gjerne har fått fra de ble avvent fra mora. For at en katt skal like flere typer fôr er det viktig at de får smake litt forskjellig fôr i den perioden de begynner å spise selv, sier Ahlstrøm til NRK.

Spiser mora tørrfôr vil kattungen altså gjøre det samme og kanskje foretrekke det resten av livet.

– De fleste katter foretrekker våtfôr og det selges derfor mest våtfôr til katt. Noe vårfôr er laget i små biter som i konsistens kan minne om et lite byttedyr.

Hjemløs katt

SULTEN: Det er ikke uvanlig at katta bare foretrekker én type fôr.

Foto: Rubina Butt / NRK

Har studert kattas smakssanser

En gruppe forskere har nå gått vitenskapelig til verks for å forstå bedre hvordan kattens smaksløker fungerer. I en ny studie har man blant annet sett nærmere på hvordan kattas såkalte smaksreseptorer reagerer på bitre forbindelser.

Dr. Michelle Sandau ved AFB International forsker spesielt på dyremat, og forteller at man vet mye om hvordan den menneskelige tungen responderer på bitre smaker, men at temaet har vært lite utforsket hos den typiske huskatta.

– Vil gjøre det enklere å lage medisiner

Dr. Michelle Sandau

Dr. Michelle Sandau.

Foto: Privat

I studien identifiserte forskerne to bitre smaksreseptorer hos huskatt og studerte hvordan disse reagerte på bitre forbindelser. I tillegg brukte de cellebaserte eksperimenter for å sammenligne smaksreseptorene mellom katt og mennesker.

– Vi fant ut at smaksreseptorene hos den typiske huskatta responderer annerledes enn hos oss mennesker, ved at de generelt svarte på færre av forbindelsene som vi testet, sier Sandau til NRK.

Hun mener studien vil gjøre det enklere å lage mat og medisiner som katta liker.

– Fra et faglig perspektiv bidrar resultatene også med ny informasjon om hvordan smak og lukt har utviklet seg på tvers av ulike arter.

Mener studien er interessant

Bjarne Braastad

Professor Bjarne O. Braastad ved NMBU.

Foto: Bente Geving / UMB

Professor og katteekspert Bjarne O. Braastad mener studier som denne er interessant.

– Katter er kjøttetere og de må derfor i stedet være sensitive overfor bedervet kjøtt, bakterier og så videre. Det er nok årsaken til at katten vegrer seg mot å spise våtfôr som har stått for lenge slik at bakterier utvikles.

Han peker på at katter normalt ikke kommer over bitre smaksstoffer i naturen og at de derfor ikke trenger samme egenskaper som planteetere og mennesker.

– Vi vet at katter unngår å spise spissmus, som har en bitter smak nettopp for å gjøre dem mindre attraktive overfor rovdyr. Kun ugler spiser spissmus, men de svelger dem hele og unngår ubehaget.