Hopp til innhold

Avlyser ikke dykkertreff i dødsgrotta: – Vi vil vise respekt for de døde dykkerne

Grottedykkerforbundet planlegger et stort dykkertreff i Pluragrotta til sommeren, til tross for at to finske dykkere omkom i grottesystemet.

Dykkere i arbeid for å vurdere bergingsforholdene i Pluragrotta

Her gjør de britiske og norske dykkerne testdykk for å vurdere om det lar seg gjøre å berge opp de to finske dykkerne, som ligger på 112 meters dyp.

Foto: Helgeland politidistrikt

– Det at vi vet at det ligger to døde dykkere nede i grotta vil prege dykkertreffet. Samtidig ligger de svært langt unna der vi pleier å dykke. Vi føler oss trygg på at ingen grottedykkere vil ønske å oppsøke disse delene av Plura. Det handler om respekt, sier styremedlem Nils Eldby i Norsk grottedykkerforbund til NRK.no.

Tirsdag bestemte politimesteren på Helgeland at de to omkomne finske dykkerne ikke blir hentet ut av Pluragrotta fordi redningsdykkerne risikerer liv og helse i det vanskelige oppdraget på over 100 meters dyp.

– Det er trist for de pårørende, men jeg tror det hadde blitt enda tyngre for dem dersom flere liv skulle gått tapt i oppdraget med å hente de omkomne ut, sier Eldby.

Vil prege dykkertreffet

Nestleder Nils Eldby i Norsk grottedykkerforbund

Nils Eldby i Norsk grottedykkerforbund vil ikke avlyse sommerens dykkertreff ved Pluragrotta.

Foto: Torbjørn Brovold

Styremedlemmet i Grottedykkerforbundet sier dødsulykken vil prege dykkertreffet Plurauka til sommeren, men at det samtidig blir en mulighet for å samle miljøet.

– Det finnes om lag 100 grottedykkere i Norge. Alle kjenner alle. Vi trenger å møtes og snakke om det som har skjedd. Plurauka er en fin anledning for det skandinaviske dykkermiljøet til å holde en minnemarkering, sier Eldby til NRK.no.

Hvert år i august samles grottedykkemiljøet i Norge, Sverige og Finland ved Plura under Plurauka. Det startet for over ti år siden som en samling med en håndfull utforskere, men har vokst til en årlig samling med 50–70 grottedykkere på alle nivåer.

– En kirkegård

Kart over Pluragrotta

PLURAGROTTA: Dykkerne gikk inn ved Plurakilden til høyre. De blå områdene er fylt med vann. De sorte er luftlommer. Det grønne feltet er en enorm sammenrasing på 80 meter i diameter. Det lilla området på over 100 meters dyp er området finske dykkere oppdaget høsten 2013. Bergingsoperasjonen ble forsøkt gjennomført fra Steinuglflåget.

Foto: Stein-Erik Lauritzen/Heidemarie Nordahl

– Plurasystemet er stort. Det er plass til mellom 40 og 50 dykkere her samtidig. Uansett blir det aldri dykket ned til 110 meter hvor dykkerne ligger. Vi dykker lenger ut, og på mer beskjedne dybder, sier Eldby til NRK.no.

De to finske dykkerne mistet livet 6. februar i et forsøk på å svømme gjennom Nord-Europas lengste grottesystem, Pluragrotta utenfor Mo i Rana.

På tross av gjentatte forsøk, har det ikke lyktes de tre britiske grotte- og redningsdykkerne å finne en måte å hente opp de to omkomne, som ligger på 112 meters dyp.

Håper det ikke blir permanent dykkeforbud

Befaring i Pluragrotta etter at de finske dykkere omkom

Befaring i Pluragrotta etter at de finske dykkere omkom

Foto: Helgeland politidistrikt

Det eneste som kan stanse dykkertreffet i august er dersom Pluragrotta blir permanent stengt for dykking. Det har politiet foreløpig ikke tatt stilling til. Dykkerforbudet som nå er lagt ned er midlertidig.

– Det håper vi for all del ikke skal skje. Det er her Grottedykkerforbundet holder sine kurs. Alternativer for mange vil være å måtte reise helt til Florida og Mexico, sier Eldby.

Han frykter at det kan føre til at enkelte dykkere finner ut at de skal lære seg grottedykking på egen hånd.

– Det vil være uheldig. Samtidig er det vanskelig å håndheve et dykkerforbud, sier Eldby.

Video fra pressekonferansen fra Helgeland politidistrikt om dykkerulykken i Pluragrotta.

Stabssjef Ståle Sommerseth i Helgeland politidistrikt, dykkerlege Jan Risberg og dykkerleder Mark Dougherty under formiddagens pressekonferanse.