Hopp til innhold

– Håper vi unngår loddtrekning

Hvis ikke partiene i Moskenes kommer til enighet om hvem som skal bli ordfører, kan saken avgjøres på en svært uvanlig måte.

Sakrisøy, Moskenes

Fra Sakrisøy, en liten øy og et fiskevær mellom Reine og Hamnøy i Moskenes kommune i Lofoten.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Valglogo

I de aller fleste kommunene i Norge har brikkene falt på plass og ordførersituasjon er avklart, men i Moskenes i Lofoten virker situasjonen for øyeblikket å være helt fastlåst.

Arbeiderpartiet og Bygdelista innledet samtaler rett etter valget, men har ikke klart å bli enige. Årsaken er at begge krever ordførerstolen, skriver Lofotposten.

Disse to partiene har tre representanter hver og flertall i kommunestyret som i neste periode består av 11 representanter totalt.

De andre partiene sitter nå og venter på hva som skjer. SV sier de vil støtte Lillian Rasmussen, mens Høyre og Felleslista ikke har konkludert.

Konklusjonen er uansett at ingenting er avklart, og hvis det fortsetter sånn kan i ytterste konsekvens en loddtrekning avgjøre hvem som blir ordfører.

– Trasig med loddtrekning

Nåværende ordfører Lillian Rasmussen fra Bygdelista forteller at det pågår diskusjoner mellom partene, og at de håper å komme til enighet. Hun synes ikke noe om en eventuell loddtrekning.

– Loddtrekning vil være trasig. Derfor jobber vi mot å finne en løsning, sier Rasmussen til NRK.

På spørsmål om hvorfor ordførerspørsmålet er så viktig, trekker Rasmussen fram at det er den personen som skal lede og følge opp kommunen politisk.

– Det er den eneste politikeren som er politisk lønnet. Også varaordføreren får noe, men den lønna er forholdsvis liten.

Ordførervervet er dermed slik sett enklere å påta seg, fordi det gir anledning til å jobbe fulltid med politikken.

– Ordførervervet gir permisjon fra jobben for øvrig. Andre verv kan være vanskeligere å kombinere, ut fra næringsrelasjoner og lignende, sier Rasmussen.

– Sjeldent

Valgekspert og rådgiver Steinar Dalbakk i Kommunal- og moderniseringsdepartementet viser til Kommuneloven, som sier at dersom ingen ordførerkandidat får rent flertall, skal det arrangeres ny valgrunde i kommunestyret.

– Ved avstemning nummer to, trenger man ikke rent flertall. Da vinner den personen med flest stemmer, sier Dalbakk til NRK.

Men hvis to eller flere kandidater da får like mange stemmer, skal det trekkes lodd.

– Hvordan selve loddtrekningen skal foregå, er ikke nærmere regulert ved lov. Det er veldig sjeldent at det løses på dette viset, men det skjer fra tid til annen, sier Dalbakk, som blant annet husker en slik loddtrekning fra sin egen hjemkommune Sørum.

– Svært uvanlig

Forsker og professor Bernt Aardal

Valgekspert Bernt Aardal.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Valgekspert og statsviter Bernt Aardal bekrefter at loddtrekning er svært uvanlig.

– Det er veldig uvanlig, og regnes som en sikkerhetsventil hvis det låser seg helt. Man er litt dømt til å finne en løsning, da det ikke er mulighet til å skrive ut nyvalg.

Han sier at man vanligvis klarer å kompromisse i kommunepolitikken.

Ordførere 2015 - Nordland