Hopp til innhold

Gunn Kristin: – For meg var fedmeoperasjonen livsviktig

Helse-Nord er et av helseforetakene i Norge som sliter med å ta unna køen av pasienter som ønsker fedmeoperasjon.

Før hun ble operert i januar i fjor, var hun avgengig av pustemaskin om natta på grunn av pustestopp som kalles søvnapné. Overvekt gjorde at hun hadde pustestopp 16 til 20 ganger i timen mens hun sov.

FEDMEOPERASJON: NRK var med Gunn Kristin Granberg før og under operasjonen i fjor.

Gunn Kristin Granberg

Gunn Kristin Granberg var avhengig av pustemaske om natta før fedmeoperasjonen.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

En av dem som har blitt operert for fedme er Gunn Kristin Granberg fra Alta.

Før hun ble operert i Bodø i januar i fjor, var hun avhengig av pustemaskin om natta på grunn av pustestopp som kalles søvnapné. Overvekt gjorde at hun hadde pustestopp 16 til 20 ganger i timen mens hun sov.

– For meg har operasjonen vært livsviktig. Før var jeg avhengig av pustemaskin for å komme meg igjennom natta. Den trenger jeg ikke lenger, sier hun.

Gunn Kristin Granberg

Granberg på sykehuset i Bodø før fedmeoperasjonen i fjor.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

For henne har operasjonen vært av stor betydning for hennes fysiske og psykiske helse. Lavere vekt betyr også at hun har redusert faren for både hjerteinfarkt og slag.

– I dag har jeg det bra helsemessig. Jeg angrer ikke et sekund på den operasjonen jeg gjennomførte for et år siden.

Halvparten er overvektig

I 1980 var 44 prosent av oss nordmenn overvektige. I dag, over 30 år senere, er over halvparten, eller 53 prosent overvektige.

Kriteriet for overvekt er å ha en kroppsmasseindeks, eller såkalt BMI, på 25 eller mer.

Også blant barn er overvekt et økende problem. Ifølge en rapport som NRK omtalte i 2014, er nå hver femte gutt i Norge overvektig. Blant jentene hver sjette.

Lange køer

Helse Nord har operert 780 pasienter for sykelig overvekt siden landsdelen fikk et behandlingstilbud i Bodø for 10 år siden, noe som ble markert med en jubileumskonferanse ved helseforetaket i dag.

Lars Vorland, direktør i Helse Nord

Direktør Lars Vorland i Helse Nord er ikke fornøyd med ventetiden pasientene møter.

Foto: Barbro Andersen

Likevel er ikke Helse Nord fornøyd, fordi helseforetaket har den lengste ventetiden i landet på slike operasjoner, forteller direktør Lars Vorland i Helse Nord.

– En pasient som skal opereres, må først utredes, før vedkommende havner i operasjonskø. Totalt kan ventetiden på disse to punktene bli nærmere to år før pasienten blir operert. Det er for lenge, sier Vorland til NRK.

Han er usikker på hva årsaken til den lange ventetiden er.

– Vi må undersøke om vi har for lite ressurser, eller om det har noe med organiseringen å gjøre. Dette må vi se på sammen med våre fagfolk, sier Vorland.

Det er ikke bare i nord pasienter må stå i kø. Ved flere av sykehusene som tilbyr utredning og operasjon for overvekt, kan ventetiden bli lang, ifølge en oversikt på Frittsykehusvalg.no, som er en nettside som driftes av Helsedirektoratet.

Bekymret

Jørgen Foss Jul

Jørgen Foss i Landsforeningen for Overvektige beskriver overvekt som en stor utfordring i Norge.

Foto: Privat

Tallene bekymrer Jørgen Foss i Landsforeningen for Overvektige. Han mener mange må vente for lenge på behandling.

– For oss er det viktig at de pasientene med et reelt behov for fedmebehandling, får dette innen rimelig tid, slik at de kommer i gang med en prosess. For mange handler dette om liv og død, fastslår han.

Han beskriver overvekt som en stor utfordring i Norge.

– 100.000 nordmenn er i kategorien sykelig overvektig. Dette er alvorlige tall, sier han.

Når jeg gikk i klesbutikker, kunne kunder peke og le.

Gunn Kristin Granberg

Mange har meninger

Gunn Kristin Granberg

Gunn Kristin Granberg har opplevd store forandringer etter operasjonen.

Foto: Kai Erik Bull / NRK

Granberg understreker at en operasjon på ingen måte er noen lettvint løsning, og at det har vært en lang prosess i etterkant av operasjonen, med nye kostholds- og treningsvaner.

Og selv om hun har det bedre i dag, husker hun fortsatt holdningene til folk hun møtte ute i samfunnet.

– Jeg har opplevd kommentarer, spesielt når man har vært ute og reist. Mange har meninger om overvekt og hva overvektige kan gjøre for å bedre helsa si, sier hun, og trekker fram en episode hun husker ekstra godt:

– Jeg husker for eksempel en gang da jeg søkte jobb i en klesbutikk, så fikk jeg tilbakemelding på at jeg måtte passe de klærne jeg skulle selge for å få lov til å jobbe i butikken. Også når jeg gikk i klesbutikker, kunne kunder peke og le. Det skjer heldigvis ikke lengre, men man preges jo fortsatt av de episodene.

For Granberg har operasjonen vært av stor betydning for hennes fysiske og psykiske helse.

VIDEO: Se hvordan det går med Gunn Kristin Granberg ett år etter operasjonen.

– Må bli flinkere til å forebygge

Mens antallet sykelig overvektige har flatet ut i Norge, øker antallet i Nord-Norge. Det gjør problemstillingen ekstra aktuell for direktøren i Helse Nord, som har ansvaret for den offentlige spesialisthelsetjenesten i Nord-Norge og på Svalbard.

– Nord-Norge har flere overvektige enn resten av landet. Det ser også ut til at vekten øker blant de nordnorske barna.

– Hva bør gjøres?

– Det viktigste tiltaket vi kan gjøre, er å forebygge. Jeg føler innsatsen i samfunnet med tanke på forebygging burde vært synkronisert bedre.

– Viktig med holdningsskapende arbeid

Jørgen Foss i Landsforeningen for Overvektige mener mange bør jobbe med holdningene sine.

– Sykelig overvekt er kanskje en av de mest skambelagte diagnosene vi har i landet, og disse menneskene finnes overalt. Mange ser på det som en sofasittende, pølsespisende coladrikkende fyr som sitter hjemme, men slik er det ikke. Du finner dem på jobb, på bussen og ellers i samfunnet, sier Foss.

Foss mener overvektsdebatten ofte blir overskygget av et trangsynt fokus på slanking.

– Det ser vi mye av nå i januar. Er man sykelig overvektig må det ofte helt andre tiltak på banen enn åtte uker med Rode eller Fedon. Dessverre er det få som vet om hvilke behandlingsrettigheter man har krav på.

– For lite informasjon

At det ikke alltid er like enkelt å være klar over hvilke muligheter som finnes for behandling, kjenner Gunn Kristin Granberg fra Alta seg igjen i.

– Det er for lite informasjon om dette med overvekt. Jeg visste ikke hvor jeg skulle henvende meg her i Finnmark. Jeg snakket med fastlegen min, og hun var ikke helt sikker hun heller.

Det var først da Granberg var på kontroll hos lungespesialist i Hammerfest hun fikk vite om behandlingstilbudet som eksisterte i Bodø.

– Jeg mener fastlegene må bli flinkere til å informere. Mange vet ikke hva en operasjon innebærer, mens andre tror at en operasjon er en lettvint løsning. Slik er det ikke, og det må legene kunne informere om, avslutter Granberg.

Over halvparten av alle nordmenn er overvektige, viser en fersk rapport. Helseminister Bent Høie (H) er bekymret, og sier at fedme er en trussel mot samfunnet.

HALVPARTEN AV OSS ER OVERVEKTIGE: NRK lagde denne reportasjen i forbindelse med en rapport i fjor.