Kronprinsesse Mette-Marit i Mo i Rana - Kronprinsesse Mette-Marit møter ordfører og frammøtte når Litteraturtoget ankommer i Mo i Rana tirsdag ettermiddag. - Foto: Nina Nordbø / NRK

Kronprinsesse Mette-Marit møter ordfører og frammøtte når Litteraturtoget ankommer i Mo i Rana tirsdag ettermiddag.

Foto: Nina Nordbø / NRK
Ordfører Kai Henriksen (H) på Litteraturtoget - Rana-ordfører Kai Henriksen (H) forteller om sin spesielle forhold til Knut Hamsuns litteratur. - Foto: Nina Nordbø / NRK

Rana-ordfører Kai Henriksen (H) forteller om sin spesielle forhold til Knut Hamsuns litteratur.

Foto: Nina Nordbø / NRK
Forfattere på Litteraturtoget. Mo i Rana - Esther Moe, Anette S. Garpestad og Vidar Kvalshaug om bord i Litteraturtoget. - Foto: Nina Nordbø / NRK

Esther Moe, Anette S. Garpestad og Vidar Kvalshaug om bord i Litteraturtoget.

Foto: Nina Nordbø / NRK

På sin litterære reise i Nordland tirsdag var kronprinsesse Mette-Marit innom Nasjonalbiblioteket i Rana. Her er mer enn en million norske bøker og tidsskrift samlet på lager, i tillegg til alt som er publisert i Norge av håndskrifter, kart, plakater, aviser, foto, film og lyd. Størrelsen og mengden slo kronprinsessen helt ut:

– Det er et helt magisk sted, det å se alle disse bøkene bli lagret og hvordan de hentes ut. Det er helt fantastisk. Det er en skatt vi har i Norge, og det skal vi være stolte av, sier hun til NTB.

Norge er unik i verdenssammenheng når det gjelder å digitalisere nasjonalarven. Dette er en av oppgavene til Nasjonalbiblioteket. Hver uke digitaliseres det eksempelvis 1.000 bøker, eller nesten en million boksider per måned. Per i dag er 75 prosent av hele den norske bokstammen digitalisert, noe som utgjør rundt 350.000 bøker.

Gjemt i fjell

Når dokumenter, lyd og bilder er digitalisert, lagres de i sikringsmagasinet i Mo-fjellet. Kronprinsessen er opptatt av at det er svært viktig å ta vare på disse enorme mengdene med informasjon:

– For ettertiden er det viktig å dokumentere hva som er produsert av bøker og tidsskrifter, musikk og film og ta vare på brevsamlinger. Dette er ting som har stor betydning for norsk historie, sier hun.

Selv var hun ikke klar over i hvilket omfang dette blir gjort og hvor tilgjengelig alt er når det først er digitalisert. Hun fikk nettsiden Bokhylla.no demonstrert:

– Det er utrolig at det virkelig blir gjort tilgjengelig for folk gjennom å digitalisere det. At man bare kan gå inn på nettsidene og søke på et hvilket som helst dokument, det er noe i hvert fall jeg kommer til å gjøre mer av. Nå som jeg vet hvilke muligheter som ligger der.

Roboter

I tillegg til det digitaliserte lageret har de et helautomatisert lager med en million tidsskrift og bøker, det såkalte «plukksenteret» der en hvilken som helst bok trykket i Norge kan spores opp og fysisk hentes ut på under tre minutter. Dette depotlageret med alle samlebånd, maskiner og elektronikk, var det som virkelig fikk kronprinsessens tanker over på Roald Dahls barneklassiker om sjokoladefabrikken.

Kronprinsesse Mette-Marit leser dikt i Mosjøen - Kronprinsesse Mette-Marit på Fauske stasjon tirsdag i forbindelse med den litterære togturen i Nordland. Om bord i litteraturtoget finner man blant annet kronprinsessens bokhylle. - Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Kronprinsesse Mette-Marit på Fauske stasjon tirsdag i forbindelse med den litterære togturen i Nordland. Om bord i litteraturtoget finner man blant annet kronprinsessens bokhylle.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Tidligere på dagen siterte hun en av sine aller største favoritter, forfatteren James Salter, om hvor viktig det skrevne ord og bøker er for oss:

«Det er så viktig å skrive fordi alt rundt oss kommer til å forsvinne. Det eneste som vil være igjen, er prosaen og diktene, bøkene, det som er skrevet ned. Det var heldig for mennesket at det oppfant boken. Uten den ville fortiden forsvinne fullstendig, og vi ville sitte igjen uten noe, vi ville være nakne på jorden.»

Kronprinsesse Mette-Marit i forbindelse med den Litterære togturen i Nordland fra tirsdag start i Bodø til Stjørdal onsdag. Ombord på Litteraturtoget finner man blant annet kronprinsessens bokhylle.