Hopp til innhold

EU ber Serbia delta i Oslo fredag

Serbia har meldt avbud til nobel­seremonien i fredag i håp om å beholde gode handelsforbindelser med Kina. Nå presser EU på for å få serberne til å endre mening.

EUs Stefan Fuele (t.v.) og Serbias Mirko Cvetkovic

EUs utvidelseskommisjonær Stefan Fuele (t.v.) gir Serbias statsminister Mirko Cvetkovic EU-dokumentene for søkeprosessen i Beograd i november.

Foto: Darko Vojinovic / Ap

EU har åpnet for å starte forberedelser til medlemskapsforhandlinger med Serbia. Men EU-kommisjonen setter ikke pris på Serbias Nobel-oppførsel.

Serbia er ett av 19 land som ikke kommer til utdelingsseremonien fredag. Serbias utenriksriksminister Vuk Jeremic sa i går at det er viktig for landet å opprettholde gode handelsforbindelser med Kina .

– Kina er en av våre viktigste handelspartnere, sa han.

– Bør gjøre som EU

EUs talskvinne Angela Filote mener Serbia burde følge EUs verdier om de ønsker å bli tatt opp som medlem.

– Vi hadde ventet at et land som aspirerer til EU-medlemskap, også ville dele verdiene EU står for. Å forsvare menneskerettighetene er en av de mest fundamentale, sier hun

Filote mer enn antydet at temaet kan bli tatt opp på møtet mellom Serbias statsminister Mirko Cvetkovic og EUs kommisjonær for utvidelse, Stefan Fuele, som holdes i morgen.

– Vi er bekymret over Serbias oppførsel, og vi kommer til å ta det opp med vår motpart for å se om det er mulig å komme fram til en annet beslutning, sier Filote.

Kina-advarsel

Kina har sendt brev til utenriksministre og ambassader der de ber diplomater om å ikke bli med på seremonien. De advarer om at det vil få konsekvenser for de som viser støtte til fredsprisvinner Liu Xiaobo.

EUs 27 medlemsland har vedtatt å delta i fredsprisseremonien i Oslo til tross for boikott-presset fra Kina.

Direktør for Nobelinstituttet Geir Lundestad har sagt til NRK at gruppen av land som ikke kommer, kan deles i to: Dem det ikke passer for, og dem som ikke kommer som en reaksjon på tildelingen etter press fra kinesiske myndigheter.

Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland mener Kinas reaksjon legitmerer prisen , og at den er en vekker for FN.