Hopp til innhold

NRK-sjefen avslørte strikkeprosjekt

Amerikanernes fascinasjon for sakte-TV er så stor at Wall Street Journal ba om å få eksklusivitet på nyheten om NRKs neste minutt for minutt-prosjekt: Strikking.

Strikking

Først tok vi toget. Deretter t-banen. Så ble det Hurtigruta, laksefiske og kanalbåttur, før veden tok fyr tidligere i år. Det neste minutt for minutt-prosjektet på NRK skal handle om: Strikking.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Kristian Elster synes det beste med strikking er at det kan få ham til å slappe av

NRK-journalist Kristian Elster er en hardbarket strikker, og vil kanskje sette pris på en nasjonal strikkekveld?

Foto: Daria Zoric / NRK

Vedkløyverne fikk i februar sine tolv timer med bålbrenning og tresnakk. Den kommende vinteren er det bare å rote frem rundpinnene og bunkre opp godstolen med garnnøster.

– Etter «Nasjonal vedkveld» fikk vi mange henvendelser fra publikum som mente at det etter et såpass maskulint tema var på tide med noe «mykere», nemlig strikking, sier prosjektleder Rune Møklebust i NRK Hordaland til NRK.no.

Han påpeker samtidig at det nok er flere menn som strikker enn vi tror.

Les også: NRK-journalist Kristian Elster strikker seg verden rundt

Les også: Seer-suksess for Nasjonal vedkveld

K-sjefen brøt sperrefrist

Egentlig hadde prosjektlederen gått med på å gi den amerikanske avisen Wall Street Journal eksklusivitet på nyheten om hva som blir NRKs neste sakte TV-prosjekt, men kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen brøt uvitende «sperrefristen» da han torsdag ettermiddag avslørte planene under et NRK-seminar med en journalist fra Fædrelandsvennen til stede.

– Amerikanerne er fascinert over at det de kaller «kjedelig TV» slår sånn an i Norge. Konseptet sees på som både eksotisk og spennende, forteller Wall Street Journal-journalist Ellen Emmerentze Jervell til NRK.no.

Les også: Amerikansk TV-program gjør narr av «Nasjonal vedkveld»

Hun omtaler den amerikanske mediedekningen som «kjærlig mobbing». Selv om TV-kanalen PBS skal vise en forkortet versjon av «Nasjonal vedkveld» , tviler Jervell på at sakte-TV vil slå særlig an blant amerikanske seere.

Nordmenn trenger med andre ord ikke frykte å bli dyttet ned fra «verdensmester i sakte-TV»-toppen med det første.

Dårlig egenerfaring

Rune Møklebust

Prosjektleder Rune Møklebust gleder seg til å forbedre strikkekunnskapene sine.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Foreløpig er det ikke mange detaljer prosjektleder Rune Møklebust kan gi om den nasjonale strikkekvelden.

– Vi vet fortsatt ikke hva vi skal gjøre, hvordan vi skal gjøre det, eller hvor lenge vi skal strikke. Det eneste du kan forvente er mye rett og vrang, og kanskje et uferdig strikketøy eller to. Halvferdige strikkeprosjekter er jo et betydelig problem for mange, det bør vi kanskje adressere, sier Møklebust.

Les også: Glødende interesse for NRKs ved-tv

Selv har han ikke mye egen erfaring å vise til.

– Jeg har prøvd å strikke én gang på skolen. Det skulle bli et skjerf, jeg endte opp med et slips.

Sakte-sommer i venter

Med denne erfaringen i strikkekurven, ser han frem til å forhåpentligvis tilegne seg nye kunnskaper til vinteren.

– Vi kan ikke bare lage et program om strikking. Det må være et skikkelig dypdykk helt inn til nederste maske, påpeker den kommende strikkegeneralen.

Synes du det er lenge å vente helt til vinteren på mer sakte-TV, kan du allerede i sommer tilbringe et uforsvarlig antall timer foran TV-skjermen når gjengen bak «Sommeråpent» skal produsere 300 timer med TV på sjøtokt langs hele norskekysten.

Hva ønsker du at en «nasjonal strikkekveld» skal inneholde? Kom med dine ønsker i kommentarfeltet nederst i artikkelen!

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)