Hopp til innhold

Solhjell ber Anundsen få fakta på bordet etter PST-aksjon

SV-nestleder Bård Vegar Solhjell mener justisminister Anders Anundsen må be om en redegjørelse fra PST etter at de hemmelige tjenestene skal ha aksjonert hos en dokumentarfilmskaper.

Bård Vegar Solhjell (SV) i Vandrehallen på Stortinget

TIL BUNNS: Bård Vegar Solhjell (SV) mener det er viktig at Anundsen får klarhet i bakgrunnen for PSTs aksjon.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Vi må få fakta på bordet, og justisministeren må sørge for at grunnlaget for en så spesiell situasjon oppklares, sier Solhjell.

Frykter for kildevernet

Han mener det utfordrer ytringsfrihetens grenser at Politiets sikkerhetstjeneste mandag aksjonerte hos filmskaperen Ulrik Imtiaz Rolfsen. Ifølge Rolfsen beslagla de en rekke filer fra hans kommende filmprosjekt om islamistmiljøet i Norge.

– Jeg tviler ikke på at PST har gode grunner, men selv om man har gode grunner, så kan det være ting som ikke er akseptable på grunn av hensynet til ytringsfriheten og kildevernet. Her står fundamentale prinsipper på spill, sier Solhjell.

Ifølge SV-politikeren er det svært viktig at journalister og filmskapere kan få ut opplysninger uten at kildene risikerer å bli avslørt.

– En slik aksjon kan gjøre det vanskeligere for dem å jobbe, og vanskeligere for kilder å komme med informasjon. Derfor er det et sentralt ytringsfrihetsspørsmål, sier Solhjell.

Justisdepartementet ønsker ikke å kommentere Solhjells krav om at Anundsen bør be PST om en redegjørelse. De viser til at saken er under etterforskning, og at Anundsen ikke kommenterer enkeltsaker.

– Kan ha brutt loven

Men saken kommer nok til å bli heftig debattert framover.

I tillegg til at både Presseforbundet og Filmforbundet har kommet med sterkt kritikk av PSTs framgangsmåte, stilles det spørsmål om lovligheten av aksjonen.

Jurist ved Senter for menneskerettigheter i Oslo, Anine Kierulf, sier det skal svært mye til for at det skal være lovlig å beslaglegge upublisert materiale. På spørsmål om PST kan ha brutt loven, svarer hun:

– Ja, dette står i et spenningsforhold både til Grunnlovens paragraf 100 og Menneskerettighetskonvensjonens artikkel 10. Begrunnelser for å gripe inn i slike rettigheter skal være konkrete og svært tungtveiende.

Kierulf understreker samtidig at hun ikke kjenner bakgrunnen for aksjonen godt nok til å slå fast om PST har gjort noe galt.

Seniorrådgiver i PST, Marin Bernsen, sier til NRK «alle etterforskingsskritt vi foretar oss er i henhold til norske lover og regler».

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger