PST gjorde beslag hos filmregissør - filmet 18-åring på vei til Syria

PST gjennomførte mandag kveld en aksjon hos filmskaperen Ulrik Imtiaz Rolfsen. PST beslagla blant annet bildemateriale som viser den profilerte islamisten Ubaydullah Hussain på tur til Sverige, sammen med en 18-åring som skal ha vært på vei til Syria.

Ulrik Imtiaz Rolfsen

FILMSKAPER: Ulrik Imtiaz Rolfsen møtte NRK utenfor Marienlyst tirsdag. Rolfsen holder for tiden på med en film om Ubaydullah Hussain og islamistmiljøet i Norge.

Foto: Tone Staude / NRK

Det var Dagbladet som først meldte at PST har beslaglagt en rekke filer fra Rolfsens kommende dokumentarfilm om Ubaydullah Hussain og islamistmiljøet i Norge.

Rolfsen opplyser selv at han har status som vitne, og bekrefter at beslagene skyldes den kommende dokumentarfilmen.

– Jeg vet ikke hvordan det går med dokumentaren min nå. Folk er blitt redde for å snakke med meg, og tror at jeg går til politiet, sier Rolfsen til NRK etter å ha fått PST på døra.

Filmet 18-åring i Sverige

Ifølge Rolfsen har beslagene sammenheng med at en 18 år gammel gutt ble pågrepet av PST på en flyplass i Sverige tidligere denne uken. 18-åringen er siktet for å ville slutte seg til terrorgruppa IS i Syria.

Ifølge Rolfsen skal 18-åringen ha reist til Gøteborg med den profilerte islamisten Ubaydullah Hussain, med Rolfsens filmteam på slep.

Rolfsen var selv ikke med på turen til Sverige, men det skal ha vært disse opptakene PST var interessert i, ifølge filmskaperen. Ifølge Rolfsen ville Hussain at filmteamet skulle være med på turen, men at han samtidig ville holde turen hemmelig.

– Han ville at vi skulle være med, men vi visste ikke hva vi skulle være med på. Vi stilte opp med mann og kamera, og filmet det som skjedde.

– Var skjelven og nummen

Ubaydullah Hussain

I SVERIGE: Ubaydullah Hussain skal ha vært i Sverige, sammen med en 18-åring som ifølge PST var på vei til Syria.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Rolfsen forteller at det mandag kveld kom tre sivikledde politifolk på døren til hans hjem i Oslo, og at disse også gjennomsøkte bilen hans.

– De tok beslag i minnebrikker og harddiskinnhold. Jeg ante ikke at de skulle komme. Jeg følte meg liten i forhold til at makta bare kommer og tar, sier Rolfsen og legger til:

– Jeg tenkte litt på hvordan det er i andre land, og var skjelven og nummen etterpå.

Rolfsen sier at PST kom med en kjennelse, og at han derfor ikke hadde noe annet valg enn å gi fra seg materialet.

– Jeg kan ikke kommentere denne konkrete saken, men generelt kan jeg si at alle etterforskingsskritt vi foretar oss er i henhold til norske lover og regler, sier Bernsen til NRK.

Laster Twitter-innhold

Elden: – Problematisk

Rolfsen har jobbet med dokumentarprosjektet siden januar i fjor, og sier han er nær ferdigstillelse. Politiaksjonen skjedde altså dagen før to ankesaker mot Ubaydullah Hussain startet i Borgarting lagmannsrett i Oslo.

Ubaydullah Hussains forsvarer, John Christian Elden, sier han er kjent med at beslagene hos Rolfsens har en kobling til hans klient.

– Jeg vet at det er foretatt en razzia mot Rolfsen, og at han holder på å lage en dokumentarfilm om min klient Ubaydullah Hussain, og at dette skal være noe av grunnen til at PST har beslaglagt journalistmaterialet, sier Hussains forsvarer John Christian Elden til NRK.

– Jeg synes det er spesielt, for han er beskyttet av kildevernet, i likhet med andre forfattere og journalister, når de jobber med dokumentarting, sier Elden.

– Sjokkerende

Generalsekretær i Presseforbundet, Kjersti Løken Stavrum, sier til NRK at hun mener det er svært problematisk at PST har gjort beslag hjemme hos Rolfsen. Det samme sier Sverre Pedersen, som er forbundsleder i Filmforbundet. Uten å kjenne den konkrete saken, mener han på prinsipielt grunnlag at det er problematisk at PST beslaglegger upublisert materiale.

– Når man driver med gravende dokumentar er det helt avgjørende at man har tillit hos sine kilder. Hvis dette betyr en legalisering av at politiet kan gjøre beslag hos en filmskaper, vil det kunne få en alvorlig betydning for denne formen for filmskaping, sier Pedersen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger