Hopp til innhold

Reagerer kraftig på PSTs filmbeslag

«Sjokkerende» og «minner om tilstander i land vi ikke har lyst til å sammenligne oss med». Det er noen av reaksjonene på PSTs beslag av filmopptak hos Ulrik Imtiaz Rolfsen.

Ulrik Imtiaz Rolfsen

Ifølge Ulrik Imtiaz Rolfsen gjennomsøkte tjenestemennene også bilen hans. Rolfsen har jobbet med dokumentarprosjektet siden januar i fjor, og han er nær ferdigstillelse.

Foto: Tone Staude / NRK

Politiets sikkerhetstjeneste gjennomførte mandag kveld en aksjon hos filmskaperen Ulrik Imtiaz Rolfsen, og beslagla en rekke filer fra 43-åringens kommende filmprosjekt.

Etter det NRK kjenner til skal beslagene ha sammenheng med at en 18 år gammel gutt ble pågrepet av PST på en flyplass i Sverige tidligere denne uken. 18-åringen er siktet for å ville slutte seg til terrorgruppa IS i Syria.

– Minner om «Mammon»

Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund

Kjersti Løken Stavrum

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Generalsekretær i Presseforbundet, Kjersti Løken Stavrum, sier til NRK at hun på generelt grunnlag mener aksjonen er svært problematisk.

– I Norge er det ikke sånn at myndighetene går inn og tar med seg materiale. Dette innebærer både trussel mot pressefriheten, og en trussel mot kildevernet. Begge deler er helt grunnleggende for samfunnet vårt.

– Dette er vel av de få tingene vi kan kalle sjokkerende, sier Stavrum.

Stavrum forklarer at politiet kan forsøke å gå rettens vei for å få tak i upublisert materiale, men at det er uhørt å ta seg inn i en redaksjon eller hos en regissør. Hun sammenligner saken med en episode av den populære TV-serien «Mammon», der politiet tar seg inn i en avisredaksjon for å beslaglegge materiale.

– Politiet har vært inne i redaksjoner før, men ikke på en sånn måte. Dette er noe som hører hjemme i dramafilm på NRK, og ikke virkeligheten i Norge, sier Stavrum.

Hun legger til at hun mener PST snarest mulig må komme på banen og si at de ikke har til hensikt å se gjennom materialet som er beslaglagt.

– Alvorlig brudd på pressens spillerom

Sverre Pedersen er forbundsleder i Filmforbundet. Uten å kjenne den konkrete saken, mener han på prinsipielt grunnlag at det er problematisk at PST beslaglegger upublisert materiale.

– Når man driver med gravende dokumentar er det helt avgjørende at man har tillit hos sine kilder. Hvis dette betyr en legalisering av at politiet kan gjøre beslag hos en filmskaper, vil det kunne få en alvorlig betydning for denne formen for filmskaping.

Også Erling Borgen reagerer kraftig på PST fremtreden. Borgen er filmskaper og professor i samfunnskritisk dokumentarisme med Høgskolen i Lillehammer.

– Dette minner om tilstander i land vi ikke har lyst til å sammenligne oss med, sier Borgen til NRK.

– Kan være lovbrudd

Anine Kierulf

Anine Kierulf

Foto: UiO

Anine Kierulf, jurist ved senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo sier til NRK at hun ikke kjenner til noen lignende sak i Norge. Hun syns aksjonen var overraskende.

– Hvis en dokumentarfilmskaper ikke kan love sine kilder kildevern, vil det gjøre det vanskelig å jobbe med slike prosjekter og dermed være et angrep på pressefriheten, mener hun.

Hun understreker at man ikke kjenner bakgrunnen for PSTs inngripen godt nok.

– Men det kan tenkes tilfeller hvor liv og helse eller rikets sikkerhet står så mye på spill at man kan godta denne typen inngrep, men det skal altså svært mye til. En slik aksjon kan føre til at kilder kvier seg for å uttale seg så fritt som de ellers ville gjort. Dette er også en forhåndssensur av det materiellet filmskaperen sitter på, så det er høyst problematisk sett i et ytringsfrihetsperspektiv.

– Kan PST dermed ha brutt norsk lov i denne saken?

– Ja, dette står i et spenningsforhold både til Grunnlovens paragraf 100 og Menneskerettighetskonvensjonens artikkel 10. Begrunnelser for å gripe inn i slike rettigheter skal være konkrete og svært tungtveiende, sier Kierulf.

– Hårreisende

Per Arne Kalbakk

Per Arne Kalbakk.

Foto: Ekroll, Anne Liv / NRK

– Dette er noe av det mest hårreisende jeg har hørt så lenge jeg har jobbet i bransjen. Selv om Rolfsen formelt sett ikke er journalist må det være åpenbart at det dokumentfilmskaper må kunne ha kildevern og upublisert materiale i fred.

Det sier Nyhetsdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk. Han mener at det å beslaglegge upublisert journalistisk arbeide minner om hvordan pressefolk og dokumentfilmskapere har det i land vi ikke liker å sammenligne oss med.

– Det eneste som kunne forsvare måtte være hvis dette handlet om å skaffe konkrete kunnskaper om et nært forestående terrorangrep, men det kjenner jo ikke jeg til. Men hvis dette handler om å få oversikt om personer man vil vite mer om, ville jo det naturlige være å kalle filmskaperen inn til et avhør, sier Kalbakk.

AKTUELT NÅ