Hopp til innhold

PST fryktet at bevisene skulle forspilles

PST benyttet seg av et hastevedtak for å få tak i opptakene til filmskaperen Ulrik Imtiaz Rolfsen. De mener filmen kan være viktig bevis mot en nordmann de mener ville reise for å tilknytte seg IS i Syria.

Bygget til PST i Nydalen i Oslo

PST ville ikke vente på en rettslig kjennelse for å få tak i opptakene. De fryktet at bevis ville bli forspilt.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

«Det forelå videre et vesentlig hasteelement for å forhindre at det viktige beviset ble forspilt. Ved å vente på rettens beslutning fremstod det for oss som sannsynlig at beviset i mellomtiden ville bli forspilt.» Det forklarer PST i en e-post til NRK nå tirsdag kveld.

Tidligere på dagen ble det kjent at politiet hadde beslaglagt opptak hos filmskaperen. Han jobber med en dokumentar om islamistmiljøet i Norge. I den forbindelse reiste to filmteam til Göteborg i går kveld der en 18-åring, som nå er terrorsiktet, ble arrestert.

Nordmann arrestert i Göteborg

Nordmannen ble stanset på flyplassen utenfor Göteborg. Norsk politi mener han var på vei til Syria for å tilknytte seg IS der. I e-posten til skriver PST at det etter arrestasjonen kom fram opplysninger om at det befant seg viktig etterforskningsmateriale hos filmprodusenten.

«På bakgrunn av den sterke sannsynligheten for at beviset skulle finnes der, og det vesentlige hasteelementet, ble NAST (Nasjonale statsadvokatembetet journ.anm.) som i slike spørsmål har hastekompetanse, kontaktet med forespørsel om beslutning om ransaking. NAST var enig i vurderingen og det ble besluttet å ransake.»

Politiet skriver videre at ransaking ikke ble nødvendig fordi Rolfsen overleverte det de ba om. Politiet har ikke sett på opptakene. De er nå forseglet og det blir opp til retten å vurdere om PST får se innholdet.

– Raskt å få en rettslig kjennelse

Advokat Harald Stabell sier til NRK at det er umulig for utenforstående å vurdere om PST burde tatt seg tid til en rettslig kjennelse før de krevde å få overlevert opptakene av Rolfsen.

– Vi vet at retten skal behandle en begjæring raskt slik at politiet får avgjørelsen rett etter at den er levert. Da skal det virkelig være hast, hvis politiet ikke har tid til å vente på dette. Her er det snakk om et tvangsinngrep mot en privatperson uten rettslig stempel, sier Stabell.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ