Hopp til innhold

– Studentene har seg selv å takke

Før kunne den ødelegge studentenes fremtid. Nå er fadderuken blitt rene søndagsskolen.

Video Studenter og alkohol

TAR DET MER MED RO: – En god del studenter har faktisk fått ødelagt fremtiden sin under fadderuken, sier politiet. I år har det nesten ikke vært noe bråk under fadderuken i Bergen (arkivbilde).

Foto: NRK

En god del studenter har faktisk fått ødelagt fremtiden sin.

Tone Loftesnes Kornli ved politiets ungdomsseksjon

– Tidligere år har det vært ganske mye fyll, urinering og drikking på offentlig sted. Og en god del studenter har faktisk fått ødelagt fremtiden sin, sier Tone Loftesnes Kornli, leder for ungdomsseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon.

August betyr studiestart over hele landet, og mange studenter samlet både inne på utesteder og ute i gatene.

Fadderuken har tidligere år ført til alt fra klager på festbråk til stygge voldsepisoder og voldtekter, noe som har kastet lange skygger over det som egentlig skal være en feststemt innvielse av det nye studieåret.

Men nå ser fenomener som et dusin politiutrykninger på grunn av bråk i løpet av en natt ut til å være en saga blott under fadderuken.

– Det har vært en rolig uke for oss, det har skjedd veldig lite, sier Kornli.

Frivillige studenter går «nattevakt»

Studentorganisasjoner har flere steder i landet selv tatt grep for å få bukt med overdreven festing, fyll og bråk under fadderuken. I både Bergen og Trondheim patruljerer egne «faddervakter» gatene.

I Trondheim samarbeider over 200 frivillige studenter og ansatte ved NTNU for skape et tryggere natteliv, ifølge studentavisen Dusken. Ordningen er kommet i stand etter inspirasjon fra Bergen.

Tone Loftesnes Kornli

SKRYTER AV STUDENTENE: – Studentene har egentlig seg selv å takke, sier Tone Loftesnes Kornli, leder for ungdomsseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon, om den rolige fadderuken.

Foto: Tale Hauso / NRK

Etter en trøblete fadderuke i 2010 satte Universitetet i Bergen ned en arbeidsgruppe som skulle jobbe med endringer. Nå går mellom 15 og 25 frivillige studenter hver natt under fadderuken rundt i sentrum og deler ut boller, frukt og vannflasker, i tillegg til å hjelpe til med å ta hånd om studenter som har fått litt for mye innabords.

At det har gitt resultater, er ikke fadderkoordinator Christine Marie Wigestrand i tvil om. Hun er helt enig i politiets oppfatning av hvordan ting har gått for seg.

– Jeg har fått inntrykk av at det har vært veldig rolig i år i forhold til tidligere år. Vi har ikke hatt noen alvorlige hendelser, sier Wigestrand.

– Drikker mindre og tar mer hensyn

Hun mener i tillegg at studentene generelt er blitt flinkere til å ta hensyn til andre og ansvar for sitt eget alkoholkonsum.

En god del studenter har faktisk fått ødelagt fremtiden sin.

Tone Loftesnes Kornli ved politiets ungdomsseksjon

– Vi har jo jobbet forebyggende med alkoholforbruket i et par år nå, og jeg tror vi ser resultatene av det i denne fadderuken. Folk drikker litt mindre, og tar også mer hensyn, ved å gå tidligere fra vorspiel, lukke vinduene og så videre.

Tett samarbeid med politiet blir også trukket frem som en sentral årsak til det så godt som fraværende fyllebråket under fadderuken til UiB. Men politiet mener studentene selv må ta æren for den rolige studiestarten.

– I forhold til hvordan det har vært tidligere, synes jeg dette er veldig positivt. Studentene har egentlig seg selv å takke, sier Tone Loftesnes Kornli.