Hopp til innhold

Penger kan ha forsvunnet etter varslingen

Styreleder Christian Hysing-Dahl bekrefter at Are Blomhoff kan ha fortsatt å tappe penger fra Stiftelsen Betanien Bergen også etter at styret ble kjent med underslagsanklagene.

Betanien

TILSYNSSAK: Lotteri- og stiftelsestilsynet har opprettet tilsynssak mot Stiftelsen Betanien Bergen og styreleder Christian Hysing-Dahl i forbindelse med underslagssaken. – Jeg mener det er helt åpenbart at vi ikke kunne gjort dette annerledes, sier Hysing-Dahl.

Foto: Jan Børge Leirvik / NRK

Blomhoff

FIKK MEDALJE: I 2012 fikk Are Blomhoff Kongens fortjenstmedalje. I februar 2013 besøkte han slottet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix service

– Jeg føler definitivt at vi har oppfylt de forpliktelser et styre har, sier Christian Hysing-Dahl.

Det var 14. august i fjor at alarmen gikk hos Stiftelsen Betanien Bergen. Gjennom en varsler ble styret gjort kjent med at det forelå mistanker om at den høyt betrodde og suksessfulle daglige lederen Are Blomhoff (61) gjennom en årrekke hadde stukket unna penger, fordekt som vedlikeholdsmidler til stiftelsens sykehjem i Spania.

Grunnlaget for påstandene var av en så alvorlig karakter at styret raskt bestemte seg for å sette i gang sin egen granskning, blant annet ved å speile Blomhoffs e-post.

– Vi undersøkte med en gang hva vi hadde adgang til å gjøre, og følte etter intern diskusjon og konsultasjon av en jurist at vi var på trygg juridisk grunn da vi speilet e-posten, sier styreleder Christian Hysing-Dahl.

– Beviser kan ha blitt forspilt

Det gikk fem måneder fra stiftelsen mottok varselet til de konfronterte Blomhoff og fratok ham jobben. Etterpå gikk det ytterligere ni og en halv måned før de gikk til politiet og anmeldte Blomhoff for underslag av totalt 14,6 millioner kroner, noe som kan ha skapt problemer for etterforskningen.

Ole Bjørn Mevatne

ETTERFORSKER: Politiadvokat Ole Bjørn Mevatne.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen

– Det kan det godt være at beviser har blitt forspilt, men det vet vi ingenting om foreløpig, sier politiadvokat Odd Bjørn Mevatne.

Han utelukker ikke at den lange tiden som er gått kan aktualisere en diskusjon rundt styrets rolle i saken.

– Sentrale spørsmål er jo om de stoppet det eller lot det gå videre, og når anmeldelsen kom, sier Mevatne.

Penger kan ha blitt tappet etter varslingen

Lotteri- og stiftelsestilsynet, som har ansvaret for å se til at stiftelser arbeider i samsvar med norsk lov, har nå opprettet tilsynssak mot Stiftelsen Betanien Bergen, skriver BT.

Overfor NRK innrømmer Hysing-Dahl at stiftelsen kan ha blitt påført ytterligere økonomisk tap ved at underslagene fortsatte mens styret gjorde sine interne granskninger.

– Men det er i så tilfelle snakk om begrensede beløp, sier styrelederen.

– Frykter du sanksjoner grunnet dette, eller det at dere ventet med å gå til politiet?

Stiftelsen Hospitalet Betanien

SYKEHJEM: Stiftelsen Betanien Bergen driver blant annet Hospitalet Betanien i Fyllingsdalen.

Foto: Renold Tennysen Christopher / NRK

– Når vi ventet med å gå til politiet, var det fordi vi ville gjøre grundige undersøkelser selv for å finne ut om dette stemte. Vi har ingen plikt til å gå til politiet, det undersøkte vi med en eneste gang.

– Men hvis selskapet er påført tap etter at dere ble gjort kjent med anklagene?

– I enhver type virksomhet kan man risikere slike påstander. Du kan ikke fjerne en mann bare på basis av en påstand. Jeg mener det er helt åpenbart at vi ikke kunne gjort dette annerledes, sier Hysing-Dahl.

– Saker blir ikke bedre av at det går lang tid

Ifølge BT har Lotteri- og stiftelsestilsynet allerede innledet dialog med Betanien for å få avklart forholdene rundt underslaget. Samtidig fortsetter politiet etterforskningen, og vil kommende uke innkalle vitner til avhør i saken.

– Hva har det å si for saken at styret ventet så lenge med å gå til politiet?

– Det vil jo vise seg i ettertid. Normalt vet vi jo at saker ikke blir bedre av at det går lang tid, sier Ole Bjørn Mevatne.