– Han var høyt betrodd og misbrukte tilliten

I fjor fikk topplederen (61) Kongens fortjenstmedalje for sitt årelange arbeid for Stiftelsen Betanien Bergen. Nå er han siktet for å ha underslått 14,6 millioner kroner fra arbeidsgiveren.

Samtlige ansatte i stiftelsen ble kalt inn til allmøte om underslagssaken torsdag formiddag.

TOPPLEDER SIKTET: Stiftelsen Betanien Bergen driver blant annet Hospitalet Betanien i Fyllingsdalen. Samtlige ansatte i stiftelsen ble orientert om saken i et allmøte.

Ansatte Betanien allmøte 2

ALLMØTE: Samtlige ansatte i stiftelsen ble kalt inn til allmøte om underslagssaken torsdag formiddag.

Foto: Renold Tennysen Christopher / NRK

Den tidligere direktøren skal onsdag ha erkjent å ha svindlet egen arbeidsgiver. Over en periode på sju år skal 61-åringen i kraft av sin stilling ha tappet Stiftelsen Betanien Bergen for 14,6 millioner kroner.

Pengene skulle blant annet ha vært brukt på vedlikehold av sykehjemmet stiftelsen driver i Alfaz del Pi i Spania, opplyser stiftelsens styreleder Christian Hysing-Dahl til NRK.

– Vi pågrep i går en person i anledning en anmeldelse fra Betanien vedrørende underslag av et betydelig beløp, bekrefter politiets påtaleansvarlige Ole Bjørn Mevatne.

– En av de største sakene noensinne

Den siktede topplederen ble avhørt i går, og siden løslatt.

Politiet karakteriserer saken, som først ble omtalt av Bergens Tidende, som meget alvorlig.

– Størrelsesmessig er dette kanskje en av de største sakene i sitt slag som Hordaland politidistrikt har etterforsket, sier spesialetterforsker Morten Holmen ved seksjon for økonomisk kriminalitet til BT.

Politiet har tatt beslag i datautstyr og annen dokumentasjon, og vil de kommende ukene gjennomgå materialet. I tillegg vil politiet avhøre vitner, sier Mevatne til NRK.

– Vi har en del etterforskning som gjenstår for å finne ut hvordan ting har skjedd og hva pengene eventuelt har vært brukt til. Det er et betydelig beløp som er underslått, og vi må se på hvordan dette kan ha skjedd, forteller politiadvokaten.

Fikk Kongens fortjensmedalje

Ole Bjørn Mevatne

AVHØRT OG LØSLATT: Den siktede topplederen ble avhørt onsdag, og siden løslatt, opplyser politiets påtaleansvarlige Ole Bjørn Mevatne.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

Den siktede 61-åringen overtok i 1992 topplederjobben i Stiftelsen Betanien Bergen, som i fjor solgte behandlingsplasser for nær 300 millioner kroner til Helse vest og Bergen kommune.

Topplederen ble i fjor tildelt Kongens fortjenstmedalje for sitt årelange arbeid for stiftelsen. Bakgrunnen for at underslagssaken nå har havnet hos politiet, er varsling.

– Det er avdekket økonomisk underslag utført av en høyt betrodd medarbeider. Vedkommende har erkjent forholdet, og har samarbeidet med stiftelsen for å belyse saken, står det i pressemeldingen.

– Kom totalt overraskende

Betanien sysselsetter 550 ansatte, driver sykehus, barnehage og høyskole fra lokaler i Fyllingsdalen. Stiftelsen har fjernet vedkommende fra sin stilling, og politianmeldt saken.

– Da vi fikk vite dette, kom det totalt overraskende på oss. Etter å ha foretatt en grundig gjennomgang selv, med både intern- og eksterngransking, har vi overlevert alt materialet til politiet, sier styreleder Christian Hysing-Dahl til NRK.

Han kaller saken svært alvorlig for stiftelsen, men understreker samtidig at underslagene ikke skal ha gått ut over oppdragsgivere, beboere, pasienter eller klienter.

– Dette er en høyt betrodd medarbeider, som har misbrukt den store tilliten vedkommende har nytt i organisasjonen i en årrekke. For den tidligere ansatte er dette en personlig tragedie, og vi forsøker nå så godt som mulig å ivareta vedkommende, sier Hysing-Dahl i en pressemelding.

Ansatte har fått munnkurv

Betanien Hospital allmøte

UNDERSLAG: En tidligere toppleder i Stiftelsen Betanien Bergen, som har hovedkvarter i Fyllingsdalen, er siktet for underslag av 15 millioner kroner. Samtlige ansatte i stiftelsen ble kalt inn til allmøte om underslagssaken torsdag formiddag.

Foto: Renold Tennysen Christopher / NRK

Informasjonslederen i Stiftelsen Betanien Bergen, Åse Meistad Skjellvik, sier at tillitsvalgte og ansattrepresentanter har fått beskjed om ikke å uttale seg i saken.

– All informasjon skal komme fra styrelederen, sier Skjellvik.

Ansatte i alle selskapets avdelinger ble torsdag klokken 10 samlet til et informasjonsmøte om saken. Det var lukket for media.

– Det gjør vi av hensyn til de ansatte. Vi vil ikke fortelle noe mer enn det som står i pressemeldingen, sa Skjellvik før møtet.