Hopp til innhold

Se rasområdet i Fanafjellet fra luften

I over én uke jobbet klatrere med å gjøre det trygt å kjøre over Fanafjellet igjen. Se hvordan rasområdet ser ut med dronekamera.

Dronebilder av sikringsarbeidet på Fanafjellet.

SE VIDEO: Unike bilder av rasområdet over fylkesvei 163 på Fanafjellet.

I ettermiddag ble Fanafjellet endelig åpnet igjen, etter å ha vært stengt i over en uke.

Den lokale, men godt brukte fjellovergangen i Bergen opplevde et mindre ras forrige torsdag. Men da en geolog fra Statens vegvesen undersøkte fjellsiden, fant de store mengder løs masse og fare for nye ras.

Rasfaren og løsmassene var så omfattende at fylkesvei 163 ble stengt i åtte dager. Helt siden det har klatrere jobbet i fjellsiden med såkalt pigging; å fjerne steiner, jord og andre løse masser som står i fare for å rase.

Tidligere denne uken tok NRK med seg dronekamera for å fange sikringsarbeidet på film. Se bildene i videovinduet øverst.

Mer arbeid gjenstår

Det var tidlig torsdags morgen den 19. februar at politiet fikk melding om at et ras blokkerte veien på bysiden av Fanafjellet. En bil ble truffet av steinblokkene, og da sjåføren gikk ut av bilen, traff en ny stein bilen.

Konsekvensen av raset ble at trafikken over fjellet ble stoppet, og at bilistene måtte benytte seg av alternative reiseruter.

I dag ble veien åpnet, men med innsnevring og nedsatt hastighet til 50 kilometer i timen.

Fremdeles gjenstår noe sikringsarbeid.

– Klatrerne skal fortsette piggingen i noen dager. Deretter skal det boltes før det til slutt skal settes opp net, sier Kristian Fauskan, trafikkoperatør på Vegtrafikksentralen.

Se bilder av rassikringen fra toppen av fjellet, dagen etter at raset gikk: