Hopp til innhold

Norsk fengsel hylles for arkitekturen

Nå har de bergenske arkitektene bak Halden fengsel fått tilbud om å tegne fengsler i Oman og Saudi-Arabia.

Halden fengsel

FILM OM FENGSEL: Halden fengsel er en av seks «Cathedrals of Culture».

Foto: Pål Andersen / NRK

HLM arkitekter

FILM OG BIENNALE: Arkitektene Per Højgaard Nielsen, Gudrun Molden og Ragnvald Winjum nyter internasjonal oppmerksomhet for sitt arbeid med Halden fengsel. Marlies Lekven var ikke tilstede da bildet ble tatt.

Foto: Per Christian Magnus / NRK

Det kalles «verden mest humane fengsel», og nå får Halden fengsel internasjonal berømmelse.

Det er nemlig en del av den tyske filmregissøren Wim Wenders dokumentarfilm om seks ikoniske bygg i verden. Filmen hadde premiere i Norge i forrige uke, og de bergenske arkitektene bak Halden fengsel fikk se filmen for første gang.

For publikum og for kulturredaktør Hilde Sandvik i Bergens Tidende, var filmen et unikt blikk inn bak murene i det som kalles verdens mest humane fengsel.

– Halden fengsel er et tøft prosjekt som gjør meg stolt av å være norsk. Filmen har nydelige bilder, og så klarer den å veksle mellom det harde og det myke. Man ser det er et fengsel, men samtidig ser en ideen bak, nemlig at en ønsker at folk skal komme tilbake til samfunnet etter å ha sittet inne, sier Sandvik.

Operaen også med

To av filmprosjektets seks byggverk er norske: Operaen i Oslo, og Halden fengsel.

Per Højgaard Nielsen er blant arkitektene fra HLM i Bergen som har tegnet Halden fengsel. Han likte at muren ble gitt sin egen «stemme» i filmen.

– Det synes jeg var en god idé. Nettopp muren er skillet mellom det samfunnet vi andre lever i, og det samfunnet innenfor som vi har lagt stort poeng av skal være en liten by med boliger, verksteder, kulturhus, administrasjon, tannlege, og så videre.

Halden fengsel

FILM OM FENGSEL: Halden fengsel er en av seks «Cathedrals of Culture».

Foto: Pål Andersen / NRK

I sterke scener av filmen får vi se hvor strengt, og brutalt, livet bak murene kan være. Men også hvordan de innsatte fra sine celler ser ut gjennom høye store vinduer uten gitter - på en skog og hager.

«Trenger ikke være forbryter»

Nielsens kollega Ragnvald Winjum forteller hva de tenkte da de tegnet fengselet.

– Vi har jo lagt veldig vekt på rehabiliteringen, troen på det gode i mennesket, at en alltid kan rehabilitere selv dem som er hardest ute i samfunnet, sier han.

Etter at bygget stod ferdig i 2009, har arkitektene vært tilbake og snakket med de innsatte.

– En av de innsatte sa at Halden fengsel var et utrolig godt å sted å være, fordi her fikk du lov å være deg selv, du trengte ikke å være forbryter der. Du trengte ikke å spille tøff.

På biennale i Venezia

I helgen presenterte de norske arkitektene fengselet i Halden under en av verdens største arkiktekturutstillinger, Biennalen i Venezia.

Og fra en rekke land kommer det henvendelser om å tegne fengsler. Men land med helt andre rettsoppfatninger og straffesystem synes de det er vanskelig å takke ja til.

– Vi har fått spørsmål om å tegne fengsel i Oman og Saudi-Arabia. Men det blir veldig vanskelig. Vi klarer ikke å tegne fengsler som baserer seg på Sharia-lovgivning.