Hopp til innhold

Den mannlige læreren var kun venn med de fineste jentene i klassen

Chattet med de populære jentene i undervisningstiden, avslo venneforespørsler fra gutter og andre jenter. Nå krever Frp-politiker klare retningslinjer.

Chatting

DIGITAL UTFORDRING: Flere kommuner har forbud mot Facebook-vennskap mellom lærer og elev.

Foto: colourbox.com

– Vi må få på plass et regelverk som både skiller rollene og verner om privatlivets fred. Slik kan vi også unngå unødvendige konfliktsituasjoner, sier Fremskrittspartiets Ellinor-Therese Kreybu til NRK.no.

Ellinor Therese Kreybu (Frp)

SKEPTISK: Frp-politiker Ellinor Therese Kreybu

Foto: Bygdanytt

Mandag ettermiddag vil hun be bystyret i Bergen innføre strenge retningslinjer som i praksis fraråder digitalt vennskap mellom lærere og elever.

Har du tips til NRK.no? Mail oss på hordaland@nrk.no.

LES OGSÅ: Lærere skal kurses i Facebook | Lærere drapstruet på Facebook

– Må ikke oppleve press

– Bakgrunnen er at jeg har fått høre en del historier både fra lærere og elever om situasjoner som kan ta fokus bort fra læring. Verken lærere eller elever skal oppleve et press om å være venner også på fritiden, sier Kreybu.

En av historiene gjelder den mannlige læreren som utelukkende la til de peneste og mest populære elevene som venner på Facebook og avslo venneforespørsler fra andre elever.

Tør ikke takke nei til vennskap

– Når han da sitter og chatter med disse jentene i undervisningstiden, skaper det en stemning mellom dem som gjør at de andre føler seg utenfor. Dette førte naturlig nok til en del reaksjoner. Flere elever lurte på om disse jentene ble favorisert og om hvorfor de selv ikke fikk være venn med ham, forteller Kreybu.

Andre forteller om lærere som selv sender ut venneforespørsler og elever som ikke tør annet enn å takke ja, selv om de egentlig ikke vil - i frykt for at et avslag skal gå ut over karakterene.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Burde være unødvendig

Rektor Sverre Færevaag ved Ny Krohnborg skole i Bergen ønsker et slikt regelverk velkommen.

– I utgangspunktet skulle det være unødvendig. Voksne folk burde vite at man ikke omgås elever på en slik måte. Jeg har selv vært nødt til å irettesette ansatte på grunn av festebilder, som det er uheldig at elevene får se, sier Færevaag.

Han mener lærere ikke bør prøve å være «kule» og ha et altfor vennskapelig forhold med elevene sine.

Lærer Jonny Eriksen

FRYKTER FRARÅDING: Lærer Jonny Eriksen ved Rådalslien skole

Foto: Privat

– Lærere skal være ledere og voksne overfor elever. Vi skal være likeverdige individer, men ikke for mye venner, sier Færevaag.

Setter absolutt aldersgrense

Organisasjonen Barnevakten er blant dem som også støtter kravet om at lærere må ha et mer bevisst forhold til vennskap med elever på Facebook.

– Vi ser både fordeler og ulemper med slik kontakt. Det er en etisk refleksjon, blant annet om hva man skal gjøre med informasjon man får om elevenes privatliv. Det kan fort komme frem fakta som vi som voksne må forholde oss til, sier Kjellaug Tønnesen hos Barnevakten til NRK.no.

– Uansett mener vi det ikke er OK å være venn med elever under 13 år, siden det er aldersgrensen på Facebook, sier hun.

Skeptisk til fraråding

Jonny Eriksen, tidligere lærer ved Rådalslien skole i Bergen, mener Bergen kommune allerede har et velfungerende reglement for ansattes bruk av sosiale medier.

– Facebook er et tilgjengelig verktøy som barn og unge trenger å lære å bruke. Dersom en lærer vil bruke av fritiden sin på å gå foran med et godt eksempel, er det glimrende. En fraråding vil være å skremme folk vekk fra en arena som kan være positiv, mener Eriksen, som nå jobber for læringsplatformen It's Learning.

– Er det greit at elever får tilgang til bilder og all info om læreren sin?

– Nei, absolutt ikke. Man må lære seg å lage vennelister med forskjelliger grader av tilgang til innholdet, slik at privatlivet er beskyttet, sier Eriksen.