Lærere skal kurses i Facebook

Lærere på Sørlandet skal gå på kurs for å lære seg å bruke Facebook og blogging i skolen.

Facebook

Nærmere 40 lærere startet i dag på kurset 'Web 2.0', der de skal lære mer om ungdoms hverdag på nettet.

Foto: Karen Bleier / Scanpix/AFP

Nettkonseptene er en stor del av hverdagen til elevene i norske skoler, og lærerne vil bruke Facebook og blogging, istedenfor å bekjempe det.

Førsteamanuensis ved Universitetet i Agder, Øystein Sæbø, er ansvarlig for et kurs der nærmere 40 grunnskolelærere deltar.

– Vi prøver å fokusere på hvilke muligheter Facebook og blogging gir i skolen. Det er en del utfordringer, men vi er opptatt av hva vi kan få til. Skrivelysten og leselysten til ungdom er ganske stor når du ser på hva som skjer på nettet, sier Søbø.

– Mange muligheter

Øystein Sæbø

Facebook-forsker ved Universitetet i Agder, Øystein Sæbø, skal lære opp lærere i å utnytte Facebook og blogger i undervisninga.

Foto: Eirik Damsgaard / NRK

Sæbø sier flere lærere føler elevene har en hverdag de ikke kjenner godt nok til, og vil lære mer om. Men mange er også litt skeptiske til de sosiale mediene.

– Hva kan lærere bruke nettet til?

– Man kan bruke Facebook til å lage nettverk. Noen har laget fiktive profiler, som Henrik Ibsens profil, og så kan man stille spørsmål der. Men andre verktøy er kanskje vel så spennende. I blogger ser man stor skrivelyst blant mange. Den vanlige måten å skrive setninger på, og skriveregler er ikke så nøye, men det er en enorm utrykkslyst. Mange kjenner Wikipedia, men wiki handler mye om å skrive dokumenter sammen og få dette til å fungere.

– Er lærere treg materie å jobbe med?

– Når man først har lært seg litt og fått litt innsikt, er det mange som blir tent og gir tilbakemelding på at de virkelig skal utnytte dette. Men mange opplever at dette er så stort tema at de blir overveldet. Noe av poenget med kurset her er å senke terskelen, sier Sæbø.