Hopp til innhold

– Vi er veldig preget av det vi har sett

Hjelpearbeidere reiste fra Bergen til Hellas for å hjelpe båtflyktninger. – I dag har vi sett båter gå ned og unger har druknet.

Greece Migrants

STRØMMEN HAR AVTATT: På det meste kom opptil 5000 gummibåtflyktninger til de greske øyene i høst. Hjelpearbeiderne (fra v.) Hanne Hezlein-Lossius og Signe Tynæs (innfelt) fra Bergen kan fortelle om triste scener fra mottakssenteret på Lesbos.

Foto: Santi Palacios/Montasje NRK / Ap

I høst har det kommet mellom 4000 og 5000 båtflyktninger daglig til de greske øyene. Men tallene har avtatt. Enn så lenge.

Båtflyktninger på Lesbos i Hellas

FORELØPIG TRYGGE: Hanne Hezlein Lossius forteller om lykkelige flyktninger som kommer til Hellas, men er smertelig klar over at reisen deres ikke er over.

Foto: Privat

Sist søndag kom det bare 155, ifølge ferske tall fra den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM). De siste dagene har stadig flere gummibåter ankommet strendene på Lesbos.

I dag opplevde de grusomheter på nært hold.

– Virkeligheten er grusom. I dag har vi sett båter gå ned, unger har druknet, og vi er alle veldig preget av det, sier Hanne Hezlein-Lossius.

LES OGSÅ: Bergen må kanskje tidoble flyktningtallet

– De er slitne og tørste

Hanne Hezlein-Lossius har reist ned fra Bergen sammen med sykepleier Signe Tynæs.

– I forgårs kom det 3500 personer, som er ganske mye. Det er noen som trenger akutthjelp, men de fleste er friske når de kommer hit. Folk er sultne, tørste og trenger noen til å ønske dem velkommen. Og både barn og voksne er veldig slitne, sier Hezlein-Lossius til NRK.

Lesbos

KØ: Flyktninger står i kø ved mottaket i Lesbos.

Foto: Privat

Smuglerne lar seg ikke stanse

– Da vi dro ned forventet vi stor pågang av flyktninger, for det hadde vi hørt om fra rapportene der. Men da vi ankom Lesbos var det nesten tomt, forteller turnuslege Hanne Hezlein-Lossius.

Vær og storpolitikk begrenser flyktningstrømmen for øyeblikket.

– De som kommer hit forteller om fire-fem meter høye bølger som har gjort det umulig å forlate Tyrkia.

En annen årsak er den spente situasjonen etter at et russisk jagerfly ble skutt ned av tyrkiske fly. Dette blir bekreftet av myndighetene.

Men været stopper ikke menneskesmuglerne.

Vi frykter høye dødstall. Folk vil miste livet enten når de prøver sjøveien, eller når de prøver å passere fjellovergangene til Europa.

Daniel Esdraz, IOM-talsmann

– Dette er business. Jo sterkere vinder, jo lavere pris, sier sjef for IOM i Hellas, Daniel Esdraz, til NRK.

Folk som ikke har penger velger å reise nå fordi det er billigere. Til vinteren kan et slikt reisemønster skape dødelige tilstander.

– Vi frykter høye dødstall. Folk vil miste livet enten når de prøver sjøveien, eller når de prøver å passere fjellovergangene til Europa, sier Esdraz.

LES OGSÅ: Her øver de på å redde flyktninger

LES OGSÅ: En ekte overlever – mot alle odds

GREECE-EUROPE-MIGRANTS

STRABASIØS FERD: Folk er sultne, tørste og trenger noen til å ønske dem velkommen. både barn og voksne er veldig slitne, sier Hezlein-Lossius til NRK.

Foto: BULENT KILIC / Afp

Tror det blir langvarig

Hanne Hezlein Lossius forteller om lykkelige flyktninger som kommer til Hellas, men er smertelig klar over at reisen deres ikke er over.

– De er glade for at det har gått fint, og fått med seg ungene, men at de har en tøff vei videre. De kjemper ikke bare en kamp for seg selv, men for oss andre. Dette er en kamp vi ikke har råd til å tape.

– Hvordan tror du fremtiden ser ut for flyktningene på Lesbos?

– Jeg tror ikke flyktningstrømmen vil stoppe. Man satser på å være tilgjengelig her over tid så lenge de fortsetter å komme. Det vil de gjøre så lenge situasjonen er som den er på andre siden, tror Hezlein-Lossius.

LES OGSÅ: Nordmenn fyller garasjer og lagere med utstyr til flyktninger