Hopp til innhold

Ensom kamp for Nathan

Aina Heldal Bøe er kjent som leder for støttegruppa til Nathan (7), men i hverdagen er hun alene om arbeidet i gruppa. Nå ber hun om hjelp.

Aina Heldal Bøe er alene om den daglige jobben i støttegruppen til Nathan fra Ytre-Arna. Nå gjør hun seg klar til å kjempe for sjuåringen i retten.

VIDEO: Aina Heldal Bøe er alene om den daglige jobben i støttegruppen til Nathan. Nå gjør hun seg klar for å følge sjuåringen i retten.

I halvannet år har Aina Heldal Bøe kjempet for rettighetene til Nathan Eshete og de over 450 asylbarna i Norge. All ledig tid går med til å lese saksdokumenter, skrive leserinnlegg og brev, oppdatere nettsiden og å snakke med folk.

Aina Heldal Bøe, støtteaksjonen for Nathan

PROFILERT: Aina Heldal Bøe under Debatten på NRK1 torsdag.

Foto: NRK

– Livet mitt har stått på vent. Det går som vanlig med jobb og de to barna, men når de har lagt seg går kveldene med til å jobbe med saken. Jeg har mye dårlig samvittighet ovenfor mange, sier Heldal Bøe.

Nathan ble bestevenn med Ainas sønn Askil første dag i barnehagen. Det gikk nesten tre år før Heldal Bøe fikk vite at Nathan ikke hadde oppholdstillatelse.

– Da bestemte jeg meg for at jeg skulle gjøre alt jeg kunne. Jeg må jo ha verdens mest tålmodige mann, for han har tatt igjen alt jeg har gått glipp av, sier Heldal Bøe.

Nathan og Askil

VENNER: Ainas sønn Askil og Nathan, på 17. mai.

Foto: Aina Heldal Bøe / Privat

Nathan i tingretten

Hun kaller seg leder for støttegruppen til Nathan, men til tross for det store folkelige engasjementet er hun alene om det daglige i gruppa. Nathans sak skal opp i Oslo tingrett tirsdag 19. februar. Håpet til Heldal Bøe er at dommeren skal konkludere med at Nathan har så sterk tilhørighet i Norge at han må få bli.

Hvis de derimot taper rettssaken kommer hun til å fortsette kampen i flere runder med anke. Men, da må hun ha hjelp.

– Jeg har allerede flere personer som kan bli med i gruppa og dele på arbeidet. Sånn som det har vært, kan det ikke fortsette, sier Bøe Heldal.

Nathan og familien Heldal Bøe

FERIE: De to sønnene til Aina sammen med Nathan på sommerferie på Svanøy i sommer.

Foto: Aina Heldal Bøe

Nathan skal vitne

Nathan får støtte

FULL STØTTE: Forsiden på Bergensavisen mandag levner ingen tvil om at mange ønsker å la Nathan få bli. Kulturlivet samler seg nå bak et opprop.

Syvåringen skal selv vitne i saken. Dommeren vil da ta han med inn i et eget rom og ha en samtale med ham der, som blir overført på storskjerm til rettssalen.

– Det blir tøft å se. Nathan er spent på hva som skal skje i morgen og tenker mye på det. Han er gammel nok til å forstå hva som skjer, selv om familien prøver å skjerme han for mye.

Arild Humlén er Nathans advokat i tingretten. Han representerer flere asylbarn, blant annet Yalda Bahador (10) og Mahdi Shabazi (9). I desember tapte Mahdi ankesaken sin i en prinsipiell dom i Høyesterett. Saken hans er anket til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Dersom høyesteretts behandling av saken til Mahdi Shabazi hadde endt i hans favør, kunne Nathan sin sak blitt avgjort uten rettssak.

– Det har vært mange nedturer, men vi gir oss ikke. Alle veier skal være prøvd. Hvert eneste barn har rett på en individuell vurdering, sier Heldal Bøe.

Enkeltskjebnene råder

Aina Heldal Bøe på vei hjem

PAUSE: Tog- og bussturen mellom Bergen sentrum og Arna er en etterlengtet pause for Aina Heldal Bøe.

Foto: Runa Victoria Engen / NRK

Nathan har på mange måter blitt symbolet på asylbarna i Norge. I klassen til Nathan går en gutt i samme situasjon, men han er det få som vet om. Likevel mener Heldal Bøe at Nathan ikke får spesialbehandling fordi han har blitt kjendis.

– Det er nødvendig å få fram disse enkelthistoriene for at folk skal få vite om deres situasjon, og få engasjement. I virkeligheten finnes det mange barn som har vært lengre i Norge enn Nathan. Gjennom engasjement for Nathans sak kan de andre barna også få hjelp, sier Heldal Bøe.

Selv har hun meldt seg inn i en nyopprettet gruppe i Redd Barna i Bergen, som skal samle kunnskap om asylbarnas rettigheter for å kunne bistå i framtidige saker.

– Men det er klart at jeg kommer ikke til å engasjere meg like sterkt som nå, når det er så personlig. Nathan har jeg med meg hele døgnet.