Hopp til innhold

UDI lokket afghanere til frivillig retur – har stoppet utsendelsene

Afghanske asylsøkere i Norge ble tilbudt gratis flyreise, kontanter og penger til utdanning ved frivillig retur. Nå er det full stopp i returreisene.

Farid Abdulghafar

KLAR FOR HJEMREISE: Farid Abdulghafar fra Afghanistan har fulgt UDIs oppfordring om å søke om assistert retur til hjemlandet. Nå må imidlertid han og alle andre vente på ubestemt tid.

Foto: Thor Henning Lerstad / NRK

Tidligere denne uken skrev NRK om Farid fra Afghanistan, som har søkt om frivillig retur til hjemlandet.

UDI har tilbudt afghanere i Norge en omfattende hjemreisepakke ved frivillig retur – støtte til flybillett, til å skaffe reisedokumenter, midlertidig bopel i Kabul, kontanter samt penger til utdanning / næringsvirksomhet.

Nå er det imidlertid kjent at UDI har midlertidig bremset landprogrammet til Afghanistan.

– En ekstern granskning viser at det er en klar risiko for misligheter ved International Organization of Migrations kontor i Kabul. Det gjør at vi for tiden ikke returnerer afghanere assistert til hjemlandet, sier områdeleder i UDI Katinka Hartmann til NRK.

– Veldig uheldig

Hartmann innrømmer at stoppen i returneringer er uheldig.

– Det er veldig uheldig. Samtidig er det helt avgjørende for UDI at returnerte skal få den støtten som vi har lovet at de skal få ved ankomst i hjemlandet. Og der har vi absolutt nulltoleranse mot misligheter.

Hun sier mislighetene dreier seg om at kontrollen med utbetaling av penger ikke har vært god nok, at de nødvendige kontrollsystemer ikke er på plass.

Sylvi Listhaug

MINISTER: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug har jobbet for at flere asylsøkere frivillig skal reise tilbake til opprinnelseslandet. Men alle afghanere som har latt seg friste av penger og hjemreisepakker er satt på vent.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Omfattende hjemreisepakke

Det er en omfattende pakke afghanere som returnerer frivillig får.

De får støtte til flybillett, til å skaffe reisedokumenter og tilbud om midlertidig bopel i Kabul inntil to uker etter ankomst. I tillegg får de 10.000 kroner i kontanter, og hjelp til å starte næringsetablering eller til å ta yrkesutdanning, til en verdi av inntil 25.000 norske kroner.

Katinka Hartmann

OMRÅDELEDER: Katinka Hartmann i UDI har Afghanistan som sitt fokusområde. Hun sier at UDI jobber med å få en midlertidig løsning på plass, slik at de som ønsker det kan returnere til hjemlandet.

Foto: Nora Lie / UDI

Kontantene og støtten til næringsetablering/utdanning får de i hjemlandet.

– Det er et bredt tilbud og som gjør at det å komme hjem blir lettere, og at mange ønsker å returnere, sier Hartmann i UDI.

Afghanske Farid sa tidligere i uken til NRK at støtten er helt avgjørende.

– Jeg er helt avhengig av pengene jeg får for det. De må jeg bruke på bolig og til å skaffe meg jobb.

Kan fortsatt søke om retur

Inntil International Organization of Migrations kontor i Kabul har iverksatt de nødvendige utbedringene som UDI krever, jobber UDI med en midlertidig løsning – som gjør at de returnerte vil få så godt som den samme støtten som de får i dag.

UDI jobber med å få den midlertidige løsningen på plass så raskt som mulig.

– Afghanere i Norge kan fortsatt søke om assistert retur, så skal vi ta opp igjen de søknadene så snart vi har en midlertidig løsning på plass, sier Hartmann.

NRK har vært i kontakt med Toten mottak, hvor afghanske Farid befinner seg, men har ikke lyktes å få en kommentar til saken.