Hopp til innhold

Se hvem Hans Olav Lahlum tror vinner det britiske valget

Forfatteren av den nye boken om alle britiske statsministrene det siste århundret vurderer kveldens to rivaler – og statsministerkandidater – i Storbritannia.

Forfatter Hans Olav Lahlum

GLØDER FOR POLITIKKEN: Hans Olav Lahlum har tatt for seg alle britiske statsministrene de siste 115 årene i sin nyutgitte bok. Det siste kapittelet omhandler nåtidens statsminister for øyriket, David Cameron.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Historiker og forfatter Hans Olav Lahlum, snakker glødende om det som hele verden er spent på denne torsdagen: Blir det en ny statsminister i øyriket, eller forsvarer David Cameron sin posisjon?

– Hovedtipset er nok at Ed Miliband nå får sjansen som statsminister – men at han får det på vilkår som vil være ganske krevende, tror Lahlum.

Vanligvis får enten de konservative eller Labour over 50 prosent av setene i Underhuset, og dermed rent flertall. Lahlum tror imidlertid ikke at det vil skje etter dagens valg. Jokeren kan dermed bli det skotske nasjonalistpartiet, som han tror kan hjelpe utfordrer Miliband til makten – men som også vil skape et krevende lederlandskap.

Ed Miliband får ikke møte Cameron

MULIG VALGVINNER: Hvis Hans Olav Lahlum får rett, er Ed Miliband ny statsminister for Storbritannia etter valget. Han beskriver som en venstreorientert politiker, litt klumsete sammenliknet med David Cameron.

Foto: NEIL HALL / Reuters

– Vi står foran et veldig spennende valg, det mest åpne valget i Storbrittania på flere tiår, iallfall siden 1992.

Storbrittania som parlamentarismens far

Og Lahlum kan med rette sies å være ekspert på britisk politikk, aktuell som han er med en bok på 773 sider om alle britiske statsministrene de siste 115 årene. De 500 sidene han selv førte i pennen (de resterende sidene er skrevet av kollega Øivind Bratberg) gikk unna på knappe tre måneder.

– Hva er det som er så fascinerende med britisk politikk?

– Starten på politikk og parlamentarisme i dagens form finner man i stor grad i Storbrittania. De var tidlig ute med valg og den balansen mellom kongen og parlamentet. Så det ligger mye spennende der. Man ser jo også at mye av det som skjedde der inspirerte Norge og mange andre land.

(artikkelen fortsetter under bildet)

David Cameron utenfor Downing Street 10

Dette er adressen alle britiske politikere ønsker å få inneha: Downing Street 10. I øyeblikket huser den David Cameron, men det kan endres innen få dager.

Foto: LUKE MACGREGOR / Reuters

Pragmatikeren og den klumsete utfordreren

Lahlum blir så spurt om å beskrive de to rivalene, hvorav en vil stå igjen som nattens vinner. Først tar han for seg mannen som i øyeblikket okkuperer den ærverdige adressen Downing Street nummer 10.

– David Cameron er en utpreget pragmatisk politiker. Lyseblå, etter at de konservative hadde vært gjennom en ganske mørkeblå periode med Margareth Thatcher og flere andre. Administrativt er han helt grei, men det er snakk om en statsminister i midtsjiktet hvis man ser ham i et historisk perspektiv.

Hva så med hans hovedutfordrer fra det britiske arbeiderpartiet, Ed Miliband?

– Ed Miliband har også en privilegert bakgrunn, velutdannet og så videre, likevel er han mer klumsete enn Cameron. Men han har fordel av å komme fra opposisjon, som er en lettere posisjon å gjøre et godt resultat fra i disse tider. Han sto dessuten for en venstrevridning av Labour, så blir det jo spennende å se hvordan det slår ut.