Hopp til innhold

Politiet stiller opp som barnevern

KONGSVINGER (NRK.no): Når barn har det vanskelig og trenger akutt hjelp, blir politiet ofte nærmeste hjelpere, fordi barnevernet er stengt. En vanskelig situasjon, mener politistasjonssjef Terje Didriksen.

Terje Didriksen

VANSKELIG: Politistasjonssjef i Kongsvinger Terje Didriksen sier politiet noen ganger har vanskeligheter med å få tak i barnevernet.

Foto: Vera Wold / NRK

Når barnevernet i kommunene går for dagen, stenges ofte også døra for barn og unge som utsettes for mishandling, omsorgssvikt eller andre overgrep. Politiet blir oftest de som må ta hånd om både voksne i vanskelige situasjon og barn som lider.

– Det har vært episoder hvor vi ikke har fått tak i lokalt barnevern der man har måttet ringe ordføreren eller andre ledere i kommunen for å få tak i barnevernet. Det går mye tid, og noen ganger har vi rett og slett ikke fått tak i barnevernet, og har måttet ty til minnelige løsninger, sier politistasjonssjef i Kongsvinger, Terje Didriksen.

Økning i akutt-tiltak

Meldinger om vold i hjemmet øker. Ifølge Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (BUFDIR) er det en kraftigere økning i akutt-tiltak enn den øvrige veksten i barnevernet. Hedmark ligger på topp i landet når det gjelder akutt-tiltak i barnevernet.

Mange trenger hjelp utenom kontortida til barnevernet, men under en tredjedel av landets kommuner har en barnevernvakt, da blir de nærmeste hjelperne politiet.

– Politibetjentene føler seg utilstrekkelige når de ikke får tak i barnevernet og ikke klarer å skaffe en familie den nødvendige bistand og hjelp som de trenger der og da. Da nytter det ikke å vente til dagen etter før man får hjelp, sier Didriksen.

Heller ikke konstituert oppvekstleder i Kongsvinger, Hanne Stolt Wang, synes praksisen har vært tilfredsstillende.

– I Kongsvinger har politiet hatt tre navn de kan kontakte, men disse har ikke gått i en vaktordning, så det er viktig å få rettet opp.

Alarmtelefonen for barn og unge kan ringes til når lokalt barnevern har stengt. Stadig flere barn ringer for å få hjelp eller råd, siden 2009 har Alarmtelefonen mottatt nesten 50 000 oppringinger, men de som tar imot telefonene sitter stort sett i Kristiansand.

Samarbeider

Noen kommuner velger å samarbeide om barnevernsvakt. I Midt-Hedmark og Lillehammer har sju kommuner gått sammen i en felles barnevernsvakt. Leder Morten Svalstad mener at det burde være lovpålagt med akuttberedskap for de yngste.

– Konsekvensen kan være at barn og unge blir utsatt for vold eller overgrep som kan stoppes. Det er andre råd og veiledningssituasjoner også som man kan være med på å løse opp i situasjoner som kan uttalte seg til å bli ganske så vanskelige å løse hvis du ikke får kontakt, sier Svalstad.

Den gode nyheten for folk sør i Hedmark er at nå får flere av Glåmdal-kommunene en felles barnevernvakt i Kongsvinger, som blir bemannet kveld, natt, helger og helligdager. Kommunene behandler i disse dager et forslag om en felles barnevernvakt i regionen, og man håper å komme i gang med ordningen så fort som mulig etter at vedtaket er gjort.