Hopp til innhold

Miljøpartiet firedobler antall lister

Miljøpartiet firedobler antall lister i Hedmark og Oppland. Målet er å komme inn i 24 kommunestyrer.

Torbjørn Dahl, Miljøpartiet De Grønne

PARTIET I FARTA: Torbjørn Dahl i Lillehammer har vært Miljøpartiet De Grønne sitt eneste kommunestyremedlem i innlandet inneværende periode. De neste årene kan han få følge av flere.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

For fire år siden hadde partiet bare seks lister til sammen i de to innlandsfylkene. Til høstens kommunevalg har partiet 13 lister i Oppland og 11 i Hedmark.

– Det er realistisk å komme inn i alle kommunene vi stiller til valg i i år, sier talsperson for Miljøpartiet i Hedmark, Bård Sødal Grasbekk.

I 2011 stilte Miljøpartiet lister i Lunner, Gjøvik, Lillehammer, Elverum, Stange og Ringsaker. Partiet fikk kun inn en representant, det var Torbjørn Dahl i Lillehammer.

Høye ambisjoner

I år er ambisjonene i Oppland høyere.

– Torbjørn Dahl har gjort mye allerede på Lillehammer. Han har satt dagsorden for grønne saker i kommunen. Den linja vil vi fortsette når vi kommer inn i ... ja, jeg tror vi kommer inn i alle kommunene vi stiller liste i, sier talsperson for Miljøpartiet i Oppland Halvard Klevmark.

I Oppland stiller miljøpartiet liste i Vang, Vestre Slidre, Nordre Land, Søndre Land, Jevnaker, Gran, Lunner. Østre Toten, Vestre Toten, Gjøvik, Lillehammer, Gausdal og Sel.

Jeg tror vi kommer inn i alle kommunene vi stiller liste i.

Talsperson for Miljøpartiet i Oppland Halvard Klevmark.

I Hedmark kommer til lister i Tynset, Elverum, Trysil. Åmot, Løten, Stange, Hamar, Ringsaker, Kongsvinger, Sør-Odal og Eidskog.

SV vil merke det

Først og fremst er det kanskje SV og Venstre som vil merke Miljøpartiet De Grønnes satsing.

– De vil nok føle det. Men hvem som vil føle det mest er vanskelig å si, sier Bård Sødal Grasbekk.

Miljøpartiet stiller flere lister

I TIDE: Listetoppen i Åmot Jenny Marie Gulbrandsen rakk akkurat å levere liste innen fristens utløp.

Foto: Miljøpartiet De Grøne

Mange nye listekandidater har før arbeidet aktivt på grasrotnivå. Med kommunestyrerepresentantsjon blir virkeligheten en annen, og Miljøpartiet setter derfor i gang et skoleringsprogram for sine mange nye lokalpolitikere.

Om partiet skulle komme på vippen – hvem vil de i så fall støtte?

– Det er det nok mange som lurer på, sier Klevmark.

– Det blir spennde å se, sier Sødal Grasbekk.

Det vil være enkeltsaker som bestemmer hvem de samarbeider med, sier begge. For de vil holde på den grønne profilen: Solidaritet med framtidige generasjoner og med naturen, og alternative løsninger til vekst- og forbrukssamfunnet i dag.

– Hvis noen vil samarbeide med oss om dette, vil vi ikke være blokkavhengige, sier Klevmark.