Hopp til innhold

Fikk hodeskallen delt i tre i Birken-ulykke

LILLEHAMMER (NRK): Torbjørn Stalsberg var nær ved å miste livet under Birken i fjor. Han mener det tas for store sjanser i sykkelrittet.

Torbjørn Stalsberg

STYGT SKADET: Slik så Stalsberg ut en uke etter ulykken.

Foto: Privat

For ett år siden gikk supermosjonisten Torbjørn Stalsberg fra Ringsaker i bakken under Birkebeinerrittet og ble alvorlig skadet.

Den erfarne syklisten har konkurrert i 45 år og kan vise til 58 birkebeinermerker. Nå er han tilbake på Sjøsetervegen, noen kilometer før mål. Det var her ulykken skjedde for et år siden.

– Jeg lå i en pulje på rundt 40 stykker og når vi nærmet oss stadion fikk jeg en konkurrent på venstresida. Han kom inn i forhjulet mitt, så jeg gikk i over styret og i bakken med hodet først i 55 kilometer i timen, forklarer 56-åringen.

Torbjørn Stalsberg

TILBAKE: Torbjørn Stalsberg er på vei tilbake etter den stygge skaden fra Birkebeinerrittet i 2014. Her er han ved ulykkesstedet.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Hodeskallen sprakk på tre steder

Resultatet av ulykken var at hodeskallen sprakk på tre steder, alle tennene løsnet og han måtte opereres i seks timer på Ullevål.

Det var jakten på ny personlig rekord som gjorde at det gikk galt for Stalsberg.

– Etter at vi passerte Sjusjøen skjedde det noe. Da så jeg at jeg kom til å kjøre på under tre timer og det er noe jeg har prøvd på i 17 år. Det samme så nok konkurrentene, så det ble villmannskjøring. Farten var oppe i 80 kilometer i timen og mange av oss tok store sjanser, husker han.

Advarer andre

I kampens hete glemte han alt av forsiktighet og måtte betale en høy pris. Stalsberg måtte operere inn plater i hodet og han har brukt et år på å komme tilbake. Nå er den tidligere konkurransemannen i gang med forsiktig trening, og advarer de som skal sykle Birken i helga.

Birkebeinerrittet

STOR FART: Det kan gå hett for seg under Birkebeinerrittet og skader er noe arrangøren tar høyde for.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Jeg vil ikke at andre skal oppleve det jeg har vært gjennom. Ta hensyn, spesielt på slutten da alle begynner å bli slitne. Hold avstand, er Stalsbergs klare oppfordring.

Han kommer ikke til å sykle Birken i år, og blitt frarådet av leger mot å delta i flere sykkelløp.

Gjør tiltak for å hindre ulykker

Til tross for en rekke sikkerhetstiltak, er arrangøren innstilt på at det vil skje ulykker til helga.

– Skader vil alltid skje, men vi prøver å gjøre alt vi kan for å unngå det. Det betyr merking, polstring, skilting av løypa, regulering av startrekkefølgen og puljeinndeling. I tillegg informerer vi om løypekultur og sikkerhet i forkant, sier rittleder Sølvi Amundsen Aas.

Det er 27 sanitetsposter mellom Rena og Lillehammer. Løypevakter følger løpet og kan gripe inn. Men til tross for at alle er forberedt på ulykker, vil ikke arrangøren betegne Birken som et risikoarrangement.

– Når 15 000 syklister skal over fjellet er det naivt å tro at det ikke vil skje uhell. Dette må vi regne med og vi må planlegge sikkerheten så godt som mulig. Men jeg mener at å sykle Birken er trygt, og ikke noen risikosport, sier Aas.

Bilder av Torbjørn Stalsberg (56) og hans nye sykkel. Torbjørn Stalsberg tilbake til ulykkestedet ett år etter. Intervjuer med Torbjørn Stalsberg og rittleder for Birkebeinerrittet, Sølvi Amundsen Aas.

Torbjørn Stalsberg er usikker på om han kan sykle flere ritt etter den stygge velten i fjor.