Hopp til innhold

– Skadefellingspotten er snart tom, ministeren lover raskt svar

Pengekassa til rovviltnemnda i Oppland er snart tom. Miljøvernministeren håper på å gi et raskt svar om det kommer mer penger.

Mariann Isumhaugen, Sør-Fron

Fungerende leder i Rovviltnemnda i Oppland, sier de vil ha en kjempeutfordring med å kunne felle rovdyr som tar beitedyr resten av beitesesongen hvis de ikke får mer penger fra staten.

Foto: Arne Sørenes

Aldri før har det vært en mer hektisk måned med tanke på rovdyrskader i Oppland enn det har vært i juni.

Og de siste ulveangrepene på beitedyr i Øystre Slidre og Nord-Fron gjør situasjonen nærmer seg uholdbar, ikke bare for beitenæringa, men også for Rovviltnemnda i Oppland.

Potten er snart brukt opp

For det koster penger å forsøke å ta ut rovdyra som har angrepet sau og rein. Men Rovviltnemnda har ikke ubegrenset med midler å ta av.

– Vi har snart ikke igjen midler til å drive skadefelling for hele potten er snart brukt opp. Samtidig er det to måneder igjen av beitesesongen, så dette er en kjempeutfordring, sier Mariann Isumhaugen, fungerende leder i nemnda.

De siste ukene har Rovviltnemnda i Oppland gitt flere fellingsløyver på ulv og bjørn. Men når det er vanskelig å finne rovdyrene må løyvene utvides, som også koster penger.

Fikk avslag på forebyggende tiltak

Allerede i vår ble det søkt om å ta ut potensielle skadedyr før beitesesongen startet i beiteprioriterte områder i både Valdres og Fron. Men Direktoratet for naturforvaltning (DN) sa nei.

– Begrunnelsen vi fikk på avslagene var at det måtte oppstå skade på beitedyr før det ville bli gitt fellingstillatelse. Når vi nå ser omfanget av rovdyrskadene i Oppland, så mener vi at vi ikke får respekt for jobben vi gjør, sier Isumhaugen.

Den fungerende lederen mener både DN og Miljøverndepartementet har liten respekt for beitenæringa og for de regionale rovviltnemndene.

– Det er vi som nemnd som skal forvalte rovdyrene innenfor Oppland. At vi nå mister så mange beitedyr på utmark er en tragedie vi kunne ha vært forruten, hadde vi bare fått muligheten til å felle ulven når vi søkte om det i mai, forklarer den fungerende nemndlederen.

Og Isumhaugen er ikke den eneste i nemnda som føler på frustrasjonen. Forrige uke uttalte leder for Rovviltnemnda i Oppland, Ivar Odnes, at han ville trekke seg fra vervet, dersom kursen i rovviltforvaltningen ikke endres.

Oppblomstring av ulovlig jakt

I forrige uke gikk Nord-Fron Sau- og Geitalslag ut og lovet 10.000 kroner i skuddpremie til den som først skyter rovdyr på skadefellingsforsøk i bygda.

Begrunnelsen var at de har mista mange sau til rovdyr og syntes det går for tregt med jakta.

Isumhaugen understreker at Rovviltnemnda ikke stiller seg bak utlysning at skuddpremie på rovdyr og ulovlig jakt, men tror det gjenspeiler beitenæringas syn på rovdyrforvaltningas beslutninger.

– Vi har selvsagt forståelse for frustrasjonen over situasjonen. Jeg tror tilfeller av ulovlig jakt er et rop om hjelp.

Håper på avklaring

Rovviltnemnda i Oppland har nå sendt et brev til Miljøverndepartementet hvor de ber om mer penger til å kunne gjennomføre skadefellingstiltak resten av beitesesongen.

– Jeg håper vi snart får et svar, men det som i tillegg er en uting i denne situasjonen er at vi ofte ikke får klare og tydelige svar fra hverken departementet eller DN på forespørslene våre, forteller Isumhaugen.

Men hun håper rovdyrskadene på beitedyr gjør at departementet nå har forståelse for at Rovviltnemnda trenger flere midler til å ta ut skadedyr.

– Jeg krysser fingrene for at utfallet av det som har skjedd i Oppland nå er at Miljøverndepartementet avsetter midler til oss.

Løpende vurdering

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) sier at regjeringa gjør en løpende vurdering av om det skal bevilges mer penger.

– Det brukes i år opp mot 70 millioner kroner til skadeforebyggende tiltak og det bevilges en god del penger til å sørge for uttak. Nå ser vi på, både i Hedmark og Oppland om det kan være behov for mer. Det har kommet forespørsler og jeg håper jeg raskt kan gi et svar, sier Solhjell.