Hopp til innhold

Slik så Finnmark ut før tyskernes nedbrenning

En unik bildeskatt er hentet frem fra Riksantikvarens arkiv. Bildene er fra før Finnmark ble brent og gir et bilde av hvordan byene og bygdene så ut før 1944.

Kunes telefonsentral, Laksefjord
Foto: Resvoll-Holmsen, Hanna Marie (1873-1943) / Riksantikvaren

– Bildene er noe vi har hatt siden de ble tatt, sier Dagfinn Rasmussen hos Riksantikvaren. Noen er fra 1920. Bildene forteller om kultur, lange tradisjoner og livet i Finnmark generelt.

Bildene fra Riksarkivet har til nå ligget lagret dypt inne i Riksarkivets magasiner. De er tatt før tyskernes tilbaketrekking og nedbrenning av Finnmark i 1944.Disse bildene er en del av en nettutstilling som er hentet fram i forbindelse med Riksantikvarens fokusår på krigens kulturminner.

En del av materialet er unikt og ikke tidligere publisert, mens en del er for eksempel postkort som trolig er publisert av andre tidligere. Noen av bildene er gaver, mens andre er kjøpt inn til samlingen.

Finnmark fra både by og bygd

Bildene er fra forskjellige steder i Finnmark, fra både by og bygd. De viser blant annet jordgammer, sauegrinder, eldre bygg som har stått i flere hundre år, mennesker og kirker som kan dateres tilbake til 1600 og 1700-tallet

– Det som har fenget meg mest er bildene fra Bossekop i Alta som er tatt av Carl Fredrik Krafft. De er ganske unik, mener Rasmussen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Alta

Bildet er fra Breverud i Alta og er tatt av fotograf Carl Fredrik Krafft, (1852-1931) / Riksantikvaren

Foto: Krafft, Carl Fredrik (1852-1931) / Riksantikvaren

Det er stort sett ikke tatt med bilder fra kirker og bygninger som overlevde krigen. Men Riksantikvaren har inkludert tegninger og malerier, fordi de forteller noe om finnmarkshistorien før fototeknologien var utviklet og allment utbredt.

Flere av de unike bildene kan du se her.