Hopp til innhold

Miljøgevinsten uteblir med varmepumpe

Ønske om økt komfort gjør at fyringskostnadene og strømforbruket øker og hensynet til miljøet kommer i andre rekke.

Varmepumpe

SSB-forskning viser at strømforbruket går opp når man investerer i varmepumpe.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

CO₂ i atmosfæren
426,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Jeanne Henriksen legger en ny vedkubbe i ovnen. Ute viser gradestokken 0 grader, og i det over hundre år gamle uisolerte tømmerhuset må familien fyre godt for å holde varmen.

– Både veggene og taket mangler isolering. Huset er fra 1910 og i fjor vinter merket vi ekstra godt hvor kaldt det kan bli. Om morgenen er det spesielt kjølig og vi legger godt inn på i de to vedovnene vi har for å få opp varmen.

Jeanne Henriksen

Jeanne Henriksen har investert i varmepumpe for å få mer stabil temperatur inne.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

I fjor var familiens strømregning på over 20.000 kroner. For å unngå å fryse denne vinteren har familien gjort det samme som over 700.000 andre nordmenn. De har investert i en luft til luft varmepumpe.

– Det er komforten som kommer først, og med varmepumpen i hus kommer jeg til å foretrekke å ha det litt varmere enn vi hadde det i fjor.

Håper å spare fyringsutgifter

Siden varmepumpen kom på markedet for 20 år siden har norske myndigheter jobbet for å få folk til å redusere strømforbruket sitt. Mange har kjøpt seg varmepumpe til mellom 20-30.000 kroner i håp om at fyringsutgiftene på sikt skal gå ned.

Bente Halvorsen

Bente Halvorsen ved SSB har funnet ut at fyringsutgiftene til folk med varmepumpe går opp.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Bente Halvorsen, seniorforsker ved SSB, har forsket på folks varmepumpevaner og funnet at det er det motsatte som skjer.

– Husholdninger som eier en varmepumpe bruker i gjennomsnitt tilnærmet like mye strøm som andre husholdninger. De har det rundt 0,40 grader varmere og holder også en jevnere temperatur gjennom døgnet i flere rom. Husholdningene tar ut en del av pengene de sparer på energieffektiviseringen i høyere komfort via mindre strømsparing og høyere innetemperatur, sier Halvorsen

I miljøbevegelsen mener de holdningsendringen er urovekkende.

Hilde Lengali

Hilde Lengali i MDG er redd for at miljøet taper som følge av at flere vil ha varmepumpe.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

– Dette er et tankekors fordi det sier noe om mentaliteten vår. Forbruket står veldig høyt og vekst er hele tiden et mål. Har du en varmepumpe så kan du også ha det varmere hjemme og så glemmer man å tenke på det totale forbruket som til slutt vil gå ut over miljøet, sier Hilde Lengal i Miljøpartiet de Grønne i Buskerud.

Miljøet taper

At miljøet blir taperen fordi vinninga går opp i spinninga med en varmepumpe installert, vil bransjen selv ikke være med på.

– Mange har kuttet ut den gamle oljefyren og gått over til varmepumpe, forteller daglig leder i Buskerud varmepumpeservice Ole Kurt Klette. Firmaet er blant de største på installasjon av varmepumper på Østlandet.

– De vil merke en liten økning i strømregningen, men på den andre siden så sparer de hele parafinutgiften sin. Skulle man holdt den samme temperaturen med panelovner som mange velger med varmepumpe hadde det blitt mye dyrere, sier Klette.

Varmepumpen har stått for den største endringen i hvordan vi varmer opp eneboligen siden overgangen fra ved og olje til elektrisitet på 1970- og 80-tallet. Færre og færre kjøper varmepumpe av hensyn til miljøet. For de aller fleste handler det mer enn noen gang om komfort.

Hos familien Henriksen på Nærsnes uten for Slemmestad er varmepumpa endelig ferdiginstallert.

– Det kjennes veldig behagelig, konstaterer Jeanne Henriksen.

Flere nyheter fra NRK Buskerud