Hopp til innhold

– Funnet er dramatisk

Den fryktede ullhåndskrabben er funnet i Drammensfjorden. Det er tredje gang den er oppdaget i Norge.

ullhåndskrabbe
Foto: Stephan Gollasch

Forskere har lenge fryktet denne krabben, som opprinnelig kommer fra Kina. Til nå er den blitt funnet i Norge kun to ganger.

– En ålefisker fra Holmsbu fikk en merkelig krabbe i tegnen sin forleden dag da han fisket ute på fjorden mellom Svelvik og Holmsbu. Da vi fikk se den, forstod vi at det er den fryktede kinesiske ullhåndskrabben, forteller forsker Markus Lindholm ved NIVA, Norsk institutt for vannforskning.

Den ble tatt på fem meters dyp.

Les: Slår full krabbealarm

Les også: Monsterkrabbe på Sørlandet

Spiser alt på sin vei

– Dette er svært dramatisk, sier Lindholm.

Ifølge Lindholm regnes den som én av de mest aggressive invaderende krabbeartene i verden. Den kom til Europa med ballastvann fra Kina for cirka 100 år siden og har siden spredt seg i store deler av Mellom-Europa.

Denne krabben gyter i ferskvann, men går oppover elvene. Den er altetende og spiser både fiskerogn og bunndyr.

Les: Frykter krabbende blindpassasjer

Kan påvirke økosystemene

– Den kan påvirke de økologiske systemene. Den har sannsynligvis vokst opp i én av elvene rundt Drammensfjorden. Vi vet ikke hvilken, men det må vi finne ut, sier Markus Lindholm.

NIVA-forskeren forteller at denne krabben formerer seg svært raskt.

– Om våren når den går oppover i elvene, kan det være hundretusener av den i elver som Elbe og Rhinen. Vi er redd for hvilke konsekvenser krabben får for laks og ørretproduksjonen i elvene rundt Drammensfjorden, sier han.

- Den er allerede en stor plage i Østersjøen. I Europa brukes det store beløp på forskning på denne krabben, forteller Lindholm.

Vil ha informasjon om krabben

Det finnes ikke ferskvannskrabber i Norge. NIVA er svært interessert i å få informasjon hvis de skulle se slike krabber enten i ferskvann eller i sjøen.

– Vi er redd for at den kan spise rognen til gytefisk, og den blir helt sikkert en trussel mot fisken siden den spiser bunndyr, sier Lindholm.

Les også: Fremmede arter sprer seg