Hopp til innhold

Presten frarådet borgerlig konfirmasjon

Presten kom på døra tre ganger for å fraråde Reidun å konfirmere seg borgerlig. Men Reidunn Holm hadde bestemt seg og ble en av de første som konfirmerte seg borgerlig i Norge.

Konfirmant Reidun Holm

Human-Etisk Forbund fyller 60 år i år og feirer samtidig konfirmant nummer 250.000. En av de første var Reidunn Holm.

Foto: Privat / Privat

Reidunn Holm fra Kongsberg angrer ikke i dag, det valget hun gjorde midt på 50-tallet. Det var bare presten som protesterte, resten gikk greit. Men det var nok ikke like lett for alle å velge borgerlig konfirmasjon i 50-årene. I år er det 65 år siden den første humanistiske konfirmasjonen i Norge.

Støttet av foreldrene

– Det begynte med at jeg gikk på skolen sammen med sønnen til Kristian Horn, som er grunnleggeren av Human-Etisk Forbund. Sønnen gikk noen klasser over meg, men jeg hørte litt om dette alternativet, og da blei jeg veldig interessert, forteller Reidunn som den gang bodde i Oslo.

Hun bestemte seg for å velge borgerlig konfirmasjon og fikk støtte av sine foreldre som ikke stod i statskirken.

Reidun Holm

Presten kom på døra tre ganger for å advare meg mot borgerlig konfirmasjon, forteller Reidun Holm.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

– Uten den støtten hadde det nok ikke vært så lett, for det var ingen andre som jeg kjente som i det hele tatt hadde hørt om det, så det var veldig spesielt. Jeg måtte stå for det, og stå i det alene, minnes Reidunn.

Presten kom på døra

Men en dag ringte det på døra, og utenfor stod presten i menigheten som hadde tenkt å få henne fra en sånn forferdelig ting som ikke å konfirmere seg i kirken.

– Første gang han kom fikk han komme inn, mor og far snakket med ham. Jeg ble ikke snakket til i det hele tatt. Men han måtte gå med uforrettet sak. Seinere kom han tilbake to ganger til, men da slapp han ikke inn. Han var ivrig altså, sier Reidunn Holm med et smil.

– Følte du på presset?

– Nei jeg synes det var litt komisk, at han skulle komme inn og blande seg bort i mitt valg av livssyn, det synes jeg var helt idiotisk. Og det syntes mor og far også, jeg var sikkert preget av dem da.

Stas og fest

Reidun hadde både modige og sterke foreldre, og videre i prosessen gikk det stort sett greit.

– Det var noen i familien som hadde innvendinger, litt lenger ut da, men det brydde jeg meg ikke om. Det var ikke særlig stor motstand og alle kom jo i konfirmasjonsselskapet mitt, det var ikke verre enn det.

Seremonien foregikk i Oslo rådhus og den minner litt om hvordan det er i dag.

Reidunn Holm synes det er fint at borgerlig konfirmasjon sakte, men sikkert har økt i omfang og at det i dag er et reelt alternativ som ungdommen er kjent med.

Ukjent fenomen

– I min tid, og langt opp på -70 -80 tallet var det nærmest et ukjent fenomen. Det er ikke lenger slik motstand som det var, selv om det er litt diskusjon i avisen og i media.

– Det var relativt uproblematisk for deg den gangen, men tror du det var det for alle?

– Nei, det var sikkert mange som måtte kjempe litt. Som regel så gikk jo konfirmanter i flokk, og tenkte ikke så mye på hva de egentlig var med på.

– Det er litt sånn i dag og?

– Ja litt, men nå er det jo mye lettere å velge da.

250 000 borgerlige konfirmanter

Human-Etisk Forbund fyller 60 år i år og feirer samtidig konfirmant nummer 250.000. Det hele startet i 1951 da Kristian Horn ville tilby datteren sin et alternativ til å konfirmere seg i kirken.

borgelig konfirmasjon

Siden 1951 har 250 000 ungdommer stått til borgerlig konfirmasjon.

Foto: Fotograf Løtvedt - Bergen / Løtvedt