Flest gutter velger humanistisk konfirmasjon

SKIEN (NRK): To av tre var gutter da det i helga var humanistisk konfirmasjon i Telemark. Grunnen kan være at jenter oftere velger mer tradisjonelt.

Tre glade konfirmanter i Telemark

Kaia Bender Smestad, Sondre André Rugtvedt og William Skjærum var stolte konfirmanter i Skien lørdag.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Jeg har ingen forklaring på hvorfor det i år er så mange gutter, sier Main Stensholt Holte, organisasjonssekretær i Human-Etisk Forbund.

I alt var det 251 unge som valgte konfirmasjon i regi av Human-Etisk Forbund i Telemark i år. Av disse var 88 jenter. Det vil si at hele 163 av dem var gutter.

– Jenter velger mer tradisjonelt

Jenter er kanskje mer tradisjonelle enn gutter. De fleste 14-15-åringene gjør som vennene sine, men jenter har kanskje litt tettere sosiale relasjoner. Forskning viser også at kvinner er mer kulturbærere som gruppe.

Konfirmantar staar og ventar, g[r inn

Vi spurte de spente unge bare minutter før de skulle bli konfirmert om valget.

De unge selv vet heller ikke hvorfor det er så mange gutter som velger humanistisk konfirmasjon i år framfor kirkelig, men de vet hvorfor de sjøl valgte det.

– Jeg er ikke kristelig, så derfor valgte jeg borgerlig, sier William Skjærum.

– Jeg er heller ikke kristen eller religiøs. Søstera mi valgte det og flere andre jeg kjenner, og de har sagt at det er bra, sier Kaia Bender Smestad.

Kapasiteten sprengt

De siste årene har rundt 10 000 ungdommer i Norge valgt humanistisk konfirmasjon., og med rundt 20 flere konfirmanter i år enn i fjor var det trangt om plassen i Ibsenhuset i Skien på lørdag. Som tidligere år måtte det tre seremonier til før alle var vel konfirmerte. Men kapasiteten er sprengt.

– Vi er på maksgrensa nå. Neste år må vi utvide med en seremoni til slik at det blir fire, sier Main Stensholt Holte.

Human-Etisk konfirmasjon blir alltid lagt til første lørdag i mai, og selv om det var svært fullt med både konfirmanter og familiemedlemmer, mener Stensholt Holte at festdagen var svært vellykka – ikke minst takket være innsatsen til noen konfirmantene..

– Det er godt gjort å stå og holde tale med stødig stemme foran en full sal med 800 mennesker.