Hopp til innhold

Nordmenn kaster tonnevis av frukt

Hver eneste høst havner tonnevis av frukt på søppeldynga. Frukten stammer fra hageeiere som ikke vet hva de skal gjøre med den.

Frukt kastes

Her på Lindum gjenvinningsstasjon havner frukten som ingen vil ha.

Foto: Cecilie Valentine Brekke / NRK

Frukt kastes i containeren på Lindum

Arben Tahiri på Lindum gjenvinningsstasjon forteller at hageeierne kan levere frukten i denne gule containeren.

Foto: Cecilie Valentine Brekke / NRK
Pærer som kastes

Fullt ut spiselig frukt kastes.

Foto: Cecilie Valentine Brekke / NRK

I den gule containeren på Lindum ligger epler og pærer side om side. Noe er råttent, men mye er også fullt ut spiselig. Men dette er endestasjonen for frukten som ingen vil ha. Nestleder på gjenvinningsstasjonen på Lindum Arben Tahiri forteller at de tømmer containeren et par ganger i uka.

– Det starter i august, da kommer hageeierne med frukten sin. Noen ganger kommer de med et par poser, andre ganger kommer de med hele tilhengerlass, sier Tahiri.

Frukten sorteres og kastes sammen med matavfall. Til slutt blir det til jord. Hittil i august har to og et halv tonn havnet i den gule containeren. I løpet av hele fruktsesongen i fjor havnet 10 tonn frukt hos Lindum. Men Arben Tahiri tror det er mange som ikke kommer så langt som til å kaste frukten på Lindum, men heller lar det råtne i hagen.

Finnes løsninger

Anne Dubrau

Anne Dubrau i Epleslang høster epler i en villahage i Oslo.

Foto: Epleslang

I Oslo har gründer Anne Dubrau funnet en løsning på problemet med frukten som ikke blir brukt. Prosjektet Epleslang gjør nytte av frukten som ingen vil ha. Hageeiere som har frukt tar kontakt og ber Epleslang komme og plukke. Hun synes det er synd å høre om frukt som blir levert på Lindum framfor å bli brukt.

– Jeg synes det er veldig, veldig trist. Norske epler er jo de beste som man kan få i hele verden. Det er synd at mange ikke ser verdien i dem, for jeg vet at det er så mye man kan lage av dem, sier Dubrau.

Epleslang engasjerer folk med en funksjonshemning som ellers sliter med å komme inn i arbeidslivet. Frukten blir til eplemost som selges. Inntektene blir brukt til å lønne epleplukkerne. Etter at prosjektet ble omtalt på NRK i slutten av august har telefonen ikke stått stille. Eplehageeiere over hele landet har tatt kontakt for å høre om Epleslang kan komme og plukke.

– Vi har kommet i gang på Romerike og Akershus. En har startet opp i Stavanger og etter hvert vil en starte opp i Bergen, sier Dubrau.

Vil starte opp i Buskerud

Nå ønsker hun å starte opp i Buskerud, men trenger en ildsjel til å dra det hele i gang.

– Det er mange fine eplehager i Buskerud, så det er bare å ta kontakt. Det finnes ikke noe som er så gøy som å gå på slang, det husker vel de fleste, avslutter Dubrau.

Tilbake på gjenvinningsstasjonen på Lindum regner Arben Tahiri med at det kommer mye mer frukt i den gule containeren. Oktober er den måneden da mest frukt kommer inn. I fjor ble fire tonn kastet i oktober. Tahiri mener mye av frukten kunne blitt til god mat.

– Mye av frukten ser ganske bra ut, så det kunne med fordel ha vært brukt i stedet for at det gikk til spille, sier Tahiri.

Det kunne kanskje blitt en god eplekake?

Ja, det tror jeg absolutt, avslutter Tahiri.