Hopp til innhold

Hundrevis venter på kontroll

Minst 1400 pasienter skulle vært inne til kontroll ved revmatologisk avdeling ved Drammen Sykehus. Noen av dem har ventet i to år.

Flere hundre pasienter venter på å bli kalt inn til kontroll ved revmatologisk avdeling.

Flere hundre pasienter venter på å bli kalt inn til kontroll ved revmatologisk avdeling ved Drammen sykehus.

– Jeg har vært nokså langt nede, og hadde egentlig nok med meg selv. Så var jeg på et helsesportsenter, og legen der kontaktet avdelingen her. Derfor fikk jeg komme inn til kontroll i dag.

Mona Tollefsen fikk barneleddgikt i 1966. Hendene som hviler i fanget mens hun tålmodig venter på å komme inn til kontroll hos overlege Yngvill Hovde Bragnes, er preget av sykdommen. Mona merker også på kroppen at hun det siste året har måttet ta store doser kortison, fordi sykdommen har vært så aktiv.

Mona Tollefsen var for syk til å bestille time til kontroll.

Mona Tollefsen var for syk til å bestille time til kontroll selv. Hun måtte få hjelp.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Det er nettopp av hensyn til pasienter som Mona, at overlegene ved revmatologisk avdeling i Drammen nå har skrevet en bekymringsmelding til Helsetilsynet om den forsinkete oppfølgingen av pasienter ved avdelingen.

Har store helseproblemer

Mona har utviklet diabetes, hun er nyretransplantert og hjerteoperert. Hun er glad for at legen hun var i kontakt med sørget for at hun fikk komme inn til kontroll nå.

– Det er jo sterke medisiner vi går på, og jeg er redd for at de skal skade kroppen hvis jeg tar for mye. Jeg er jo ikke lege, så jeg vet ikke noe om hvordan jeg skal justere medisineringen hvis sykdommen blir mer aktiv, sånn som den har vært det siste året.

– Når sykdommen blir mer aktiv, så blir jo leddene mer ødelagt. Leddgikten bryter ned kroppen, og det må fagfolk inn for å kunne stoppe det, sier Mona.

– Så du har hatt smerter og plager du ikke hadde hatt hvis du hadde blitt kalt inn?

– Ja, det har jeg. Og jeg har hatt feber i tillegg til at jeg har ligget hjemme og vært så syk at jeg kastet opp. Når jeg kommer hit, så tar de jo prøver og finner ut hvor aktiv sykdommen er, og hvordan det skal medisineres. Det er det vi trenger.

– Hva synes du om at sykehuset ikke har sørget for å kalle deg inn?

– En blir jo frustrert. Jeg synes det er leit, for jeg - og mange med meg - får nokså store problemer etter hvert.

Mona Tollefsen sammen med overlege Yngvill Hovde Bragnes

Mona Tollefsen har hatt leddgikt siden 1969. Hun er nyretransplantert og hjerteoperert. Hun var så syk at hun måtte få hjelp til å skaffe tid til kontroll ved revmatologisk avdeling. Her sammen med overlege Yngvill Hovde Bragnes.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Ingen garantiordning for oppfølging

De ansatte ved avdelingen synes også at det er ille at pasienter skal ha det slik som Mona. Strenge krav fra ledelsen om at det ikke skal være fristbrudd for nyhenviste pasienter, forlenger ventetiden for pasienter som trenger oppfølging og kontroll.

Kontroll av pasienter etter igangsatt behandling omfattes ikke av noen garantiordning. Derfor utarbeides det vanligvis heller ikke statistikker over hvor mange som har ventet lenge på å bli kalt inn til kontroll.

Flere har ventet så lenge som to år på å bli kalt inn til kontroll.

Flere pasienter har ventet så lenge som to år på å bli kalt inn til kontroll ved revmatologisk avdeling.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

En oversikt som er utarbeidet i forbindelse med overlegenes bekymringsmelding til Helsetilsynet, viser at det nå er 600 pasienter som forlengst skulle vært kalt inn til kontroll ved revmatologisk poliklinikk. Ved osteoporoseenheten venter 800 pasienter på å bli kalt inn til kontroll. Noen av disse pasientene har ikke vært inne til kontroll siden 2009.

Giktmedisin ga ham et nytt liv

Halvparten kan bli kvitt gikta

Ressurssterke pasienter tar ofte kontakt med sykehuset hvis det drøyer for lenge med en innkalling til kontroll. Det setter fortgang i ting. Pasienter som sitter tålmodige og venter på innkallingen, fordi avtalen er at sykehuset skal kalle inn, kan måtte vente lenge. Altfor lenge.

Overlege Yngvill Hovde Bragnes sier at legene ved avdelingen mener at det eneste som kan løse problemet, er avdelingen styrkes, både med flere revmatologer og med flere sekretærer. I dag må legene gjøre arbeid som kunne vært gjort av sekretærer.

Overlege Yngvill Hovde Bragnes

Overlege Yngvill Hovde Bragnes er en av legene som har undertegnet bekymringsmeldingen til helsetilsynet.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

I bekymringsmeldingen til Helsetilsynet skriver legene rett ut at de har vanskeligheter med å stå medisinsk ansvarlig for sine pasienter.

– Disse pasientene får redusert sin livskvalitet dramatisk. Det kan rett og slett ikke fortsette slik, sier Yngvill Hovde Bragnes.

– Ønsker å gi et godt tilbud

– Først og fremst vil jeg si at vi tar den bekymringsmeldingen på alvor, sier avdelingsleder Mai Bente Myrvold ved revmatologisk avdeling.

– Vi ønsker jo å gi et godt tilbud til pasientene våre, innenfor de rammene vi har.

Myrvold lover nå at de skal gå inn og undersøke situasjonen ved avdelingen, hva som er omfanget, og hva konsekvensene har vært.

– Det skal vi gi fylkesmannen et svar på innen 29. mars.

– Hva synes du om at folk har måttet vente så mye som to år på å bli kalt inn til kontroll?

– Vi må sikre i denne prosessen, når vi nå rydder opp i dette, at pasientene har fått god nok informasjon om at de kontakter oss ved sykdomsoppbluss. Dette er pasienter som har en kronisk sykdom, som vil gå i faser, sier Myrvold.

Avdelingsleder Mai Bente Myrvold

Avdelingsleder Mai Bente Myrvold ved revmatologisk avdeling sier at pasientene må få informasjon om at de skal kontakte sykehuset selv for å komme til kontroll.

Foto: Harald Inderhaug / NRK