Hopp til innhold

Fortsatt ustabilt sprengstoff på ulykkestedet

Eksperter jobber intenst med å fjerne sprengstoffet som ble spredt ut på området i eksplosjonen.

Fra politiets pressekonferanse etter sprengningsulykken på Geilo, der tre personer omkom. Pressekonferansen er dagen etter ulykken.

Politiet holdt pressekonferanse på Geilo torsdag ettermiddag.

– Det var sprengstoff både nede i borehullene og oppe på bakken, og dette er spredt utover og kan være ustabilt, sa innsatsleder, Odd Halvard Seterdal under politiets pressekonferanse på Geilo torsdag ettermiddag.

Det er spesielt tennere politiet er bekymret for. Dette er fenghetter som skal få dynamitten til å eksplodere, og disse er betydelig mer følsomme enn dynamitt.

Sikkerheten er fortsatt førsteprioritet, og foreløpig er det kun personell som er spesialister på sprengstoff inne på området.

– Dette er folk som vet hva de gjør og hva de skal se etter. De må jobbe seg ferdig før vi kan slippe inn andre etterforskere og spesialister. Det kan ta tid, sa Seterdal.

Både Røde Kors og Sivilforsvaret bistår på stedet. Både med å bevokte sperringene, og for å ta seg av alt personell som jobber i området.

Les også:

Ikke sikkerhetsbrudd

Politiet har foreløpig ikke tegn som tyder på at sikkerhetsrutinene er brutt ved sprengningsulykken på Geilo.

– Det er altfor tidlig å trekke noen konklusjoner, men når det er sagt, har vi foreløpig ikke noen indikasjoner på at det har foregått regelbrudd. Vi står foran en grundig etterforskning som skal gi svar på dette, sier innsatslederen.

I dag har politiet avhørt en rekke vitner for å klarlegge hvor folk var, og hvilke roller de hadde før ulykken.

Les også:

Fortsatt stengt

Politiet opprettholder sikkerhetssonen på 400 meter, og det betyr at naboene fortsatt ikke får flytte hjem. Riksvei 7 og Bergensbanen er også stengt inntil videre.

– Vi setter mye inn på å få fjernet sikkerhetssonen og åpnet veien og jernbanen, men jeg tør ikke angi noe tidspunkt. Det er en viss sannsynlighet for at mye av fredag også kommer til å gå med til opprydding, sier Seterdal.

Etter eget ønske ble de evakuerte etterhvert samlet på Bardøla hotell, men det er altså høyt usikkert når de kan komme hjem.

– Vi er veldig opptatt av å ta vare på kommunens innbyggere som er rammet på en eller annen måte. Vi oppfordrer alle som trenger hjelp og ikke har søkt hjelp, til å ta kontakt med oss, sier ordfører Tony Arild Kjøl (H) i Hol kommune.

Venter med navn

Politiet vet ganske sikkert hvem som omkom i ulykken, men kommer ikke til å gå ut med navnene før rettsmedisinere formelt har identifisert dem.

– Vi kommer til å frigi navnene i samråd med de pårørende, opplyser etterforskningsleder Britt Fyksen.

Flere nyheter fra NRK Buskerud