Hopp til innhold

Blir lettere å få rovdyrerstatning

Husdyrbønder med dyr på beite skal få lettere erstatning når husdyrene blir tatt av rovdyr. I forrige uke falt det dom i prinsippsaken ti trøndelagsbønder har kjørt mot staten.

Sau tatt av ulv
Foto: Odd Rømteland / NRK

Retten konkluderte med at det er Statens ansvar å dokumentere tapene, og ikke bøndene, slik det har vært tidligere.

Det er sauebøndene i Buskerud fornøyd med.

– Det er positivt. Nå får vi avklart hvordan praksisen i forvaltningen er når det gjelder erstatning til rovdyr, sier sauebonde og nestleder i Buskerud bondelag, Per Liahagen.

Fire år lang kamp

I snart fire år har noen få sauebønder i Trøndelag kjempet i retten mot Staten for å få erstatning for sau som er tatt av rovdyr. Nå er dommen klar, og for buskerudbønder med husdyr på beite, skal det bli lettere å få erstatning.

– Nå er det slått fast at samfunnet skal erstatte de tap som den enkelte har ved tap til rovdyr, sier Liahagen.

Dommen blir ikke anket

Miljøverndepartementet kommer tikke til å anke dommen:

– Det er ingen juridiske svakheter ved lagmannsrettens dom som umiddelbart fører til at den bør prøves av en høyere domstol, det vil si Høyesterett. Fra landbruket er det et ønske om at Staten ikke skal anke denne dommer, og det passer også inn i vårt politiske mål om å redusere konfliktnivået med beitenæringen.

Det sier statssekretær Lars Andreas Lunde.

Frem til i dag har det vært husdyreierne selv som har stått ansvarlige for å dokumentere tap utover det som regnes som normaltap. Med Krokan-dommen er det Staten som har fått ansvaret for å dokumentere rovvilttapene.

– Noen vil sikkert prøve seg

I cirka 90 prosent av de 2500 erstatningssakene som myndighetene behandler hvert år, er rovdyr årsaken til tapet. Én av de største utfordringene for en sauebonde er å finne det døde dyret. At staten nå har fått bevisansvaret tror ikke Liahagen vil føre til at langt flere sauebønder vil kreve erstatning for dyr som ikke er tatt av rovdyr.

– Det kan sikkert finnes enkeltpersoner som vil prøve seg, men det må vi ta tak i innad i næringen, sier Liahagen.