Hopp til innhold
Kronikk

Vin med smak av apartheid

En av Vinmonopolets storselgere driver vingården sin etter apartheid-prinsipper. Vinmonopolet kan påvirke dette, men sover i timen.

Sørafrikansk vin

Selv om apartheidregimet ble fjernet for over 20 år siden, så er det lite som tyder på det på mange av Sør-Afrikas vingårder. Eierne er hvite, arbeiderne svarte.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Det norske vinmonopolet har minst syv ulike viner fra Robertson Winery i sitt sortiment og er en av den Sør-Afrikanske vinprodusentens viktigste kunder. Det innebærer også muligheten til en reell påvirkning.

Forholdene for arbeiderne på vingården er så dårlige at de vekker minner fra apartheid og fagforeningen ber om solidarisk boikott. Likevel er det tilsynelatende «business as usual» for Vinmonopolet. I Sverige raser debatten om Systembolagets rolle, og i Danmark har innkjøpere begynt å fjerne Robertson-vin fra hyllene.

Hvite tjener fire ganger mer

En ny rapport signert den svenske økonomen Dick Forslund konkluderer han med at en hvit fagansatt ved Robertson Winery i gjennomsnitt tjener fire ganger mer enn en svart. «Det handler om slående forskjeller i gjennomsnittlig lønn som følger de gamle apartheid-kategoriene», sa han til Svenska Dagbladet da rapporten ble lansert.

Her er det gårdeierens ord som er lov. Å drive med fagforeningsaktivitet er ofte forbundet med fare for å miste jobben.

Denne type dokumentasjon finnes det mye av. I våre møter med representanter fra den lokale landarbeiderforeningen CSAAWU er beskjeden fra landarbeiderne tydelig: «Folk som kjøper vin fra Sør-Afrika aner ikke hva slags lidelser arbeiderne lever med hver eneste dag. De er våre brødre og søstre og har produsert vinen med blod og svette, og står fullstendig uten rettigheter. Lønna er så lav at mange sulter», sa de da de var i Norge for to år siden.

For arbeiderne ved Robertson Winery har ingenting endret seg siden den gang.

I desperat streik

Norsk Folkehjelp og Fellesforbundet støtter paraplyorganisasjonen TCOE i Sør-Afrika, som blant annet organiserer landarbeidere innen vin og fruktindustrien. Gjennom dem støtter vi også CSAAWU, som har rundt 3.800 medlemmer i Cape Town, hvor Robertson Winery ligger. De jobber for at deres medlemmer skal få en anstendig lønn, bedre arbeidsvilkår og bedre boforhold på farmene. Nå er CSAAWU i den niende uka med streik mot Robertson Winery.

I dag tjener landarbeiderne rundt 2000 kroner i måneden. Det er ikke nok til å leve av, og enda mindre til å fø en hel familie. Arbeidsgivernes tilbud ligger på åtte prosent økning, noe som tilsvarer prisveksten. Dermed vokser ikke kjøpekraften og arbeiderne forblir i fattigdom i sitt arbeid for de rike vinprodusentene. Når 300 av 400 arbeidere nå er tatt ut i streik, er kravet deres først og fremst ei lønn å leve av.

Selv om apartheidregimet ble fjernet for over 20 år siden, så er det lite som tyder på det på mange av Sør-Afrikas vingårder

Selv om apartheidregimet ble fjernet for over 20 år siden, så er det lite som tyder på det på mange av Sør-Afrikas vingårder. Eierne er hvite, arbeiderne svarte. Arbeiderne har svært liten frihet, og er ofte tvunget til å bo på gårdene på grunn av lang reisevei. Her er det gårdeierens ord som er lov. Å drive med fagforeningsaktivitet er ofte forbundet med fare for å miste jobben.

Tilbud og etterspørsel

Det hadde ikke vært mulig for Robertson Winery å bedrive en så hårreisende ansattpolitikk som de gjør dersom deres kunder ikke hadde tolerert det. Spørsmålet blir derfor: Hva gjør Vinmonopolet? Kan de akseptere at det selges vin i sine hyller som er produsert under forholdene som nå avdekkes? Norsk Folkehjelp og Fellesforbundet krever at Vinmonopolet gjør alt de kan for arbeidsforholdene bedres.

Dersom viktige kunder stanser sine innkjøp vil det kunne presse frem reell endring

Forholdene på disse vingårdene har vært gjenstand for gjentatte advarsler fra både Sør-Afrikanske, norske og internasjonale aktører. Dette er ikke noe nytt. Likevel: Årlig selges rundt 200.000 liter vin fra Robertson over norske skranker.

På tide å våkne

Vinmonopolet er en omdømmevinner hver gang det måles hvilke bedrifter norske kunder har mest tiltro til. Kanskje ikke så rart, for Vinmonopolet har for eksempel strenge etiske regler for innkjøp. Blant annet skal det ikke foregå diskriminering og arbeidstid- og miljø skal være regulert både hos produsenter og grossister for at Vinmonopolet skal kunne gjøre innkjøp fra dem.

Likevel bugner norske polhyller fortsatt over av sørafrikansk vin med en smak av apartheid. Dersom viktige kunder stanser sine innkjøp vil det kunne presse frem reell endring, og det er bakgrunnen for CSAAWU sin bønn om boikott. Det er på høy tid at Vinmonopolet våkner og tar sin del av ansvaret for at arbeiderne på Robertson Winery skal kunne få et verdig liv og ei lønn å leve av.

Følg debatten på Facebook og Twitter

Se dokumentaren «Bitre Druer» her:

Over 50 millioner liter vin eksporteres fra Sør-Afrika til Norden hvert år. Mange av vinflaskene og kartongene vi kjøper på vinmonopolet har merker som garanterer at arbeidsforholdene er gode og rettferdige. I Brennpunkt i kveld viser vi en annen virkelighet.