NRK Meny
Replikk

Vi skaper vår egen frihet

Friheten som Høyre og Frp tilbyr, er av det populistiske slaget med utvidet alkoholservering og forlenget åpningstid på polet. De viktige frihetsprosjektene tilhører venstresiden.

Kø utenfor vinmonpolet

Er utvidet åpningstid på Vinmonopolet viktig for friheten? Illustrasjonsfoto et viser køen utenfor Vinmonopolet på Grünerløkka i Oslo dagen før 17. mai i år.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Denne replikken er et svar til Emilie Sverdrups kronikk «Grenser for politikk», som var sendt inn til Ytrings kronikkonkurranse (se egen faktaboks).

Unge Høyres Emilie Sverdrup argumenterer i en kronikk med tittelen «Grenser for politikk» at den rødgrønne regjeringen begrenser individets frihet og fører en politikk som legger opp til at den jevne borger lener seg på staten, i stedet for å ta ansvaret for eget liv.

Politikerne legger grunnlaget

«Frihet – sammen», slik uttrykte Per Fugelli det i et intervju i partiavisa til SV. «Del godene». Fugelli hevdet at venstresiden er de som står for ekte frihet.

Å ha en sterk felleskole og et gratis universitet, er frihet. Å bli syk uten å måtte vurdere hvilket privatsykehus som er billigst og som gir mest for pengene, er frihet. Å kunne sende barna til barnehagen uten at det koster skjorta, er frihet. Å ha et sunt miljø å leve i, er frihet.

Friheten til å ta egne valg er det nettopp politikerne som legger grunnlaget for. Vi skaper vår egen frihet.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Venstresiden har på det individuelle plan alltid vært en pådriver for frihet. I en historisk sammenheng har venstresiden vært en forkjemper i viktige frihetsprosjekter som barnehager, likestillingslov, abortlov og kjønnskvotering. Når det gjelder de homofiles rettigheter var det venstresiden som ønsket å gi dem friheten til å være seg selv, og i 2009 innførte den rødgrønne regjeringen likestilt ekteskapslov.

Muligheten til å ta frie valg

Arbeiderbevegelsen har også vært viktig i kampen for frihet.

Venstresiden har på det individuelle plan alltid vært en pådriver for frihet.

Jakob Egeland, Sør-Trøndelag SU

Rett til ferie, åtte timers arbeidsdag og forhandlingsrett er eksempler på hvordan livene til mange økte i kvalitet. Alt dette fører til noe helt avgjørende: Det gir individet muligheten til å ta frie og selvstendige valg. Gjennom å berike befolkningen sosialt og økonomisk gis det muligheten for å bestemme over egne liv. Friheten som Høyre og Frp tilbyr, er av det populistiske slaget med utvidet alkoholservering og forlenget åpningstid på polet.

FØLG DEBATTEN: @NRKYtring på Twitter

Forbudskåtheten er fargeblind

Jeg er enig med Sverdrup at det er grenser for politikken. Staten har som oppgave å sikre velferdsgoder, regulere økonomien og opprettholde demokratiske institusjoner.

Høyre er overbevist om at gir man mennesker hjelp, så kommer de til å misbruke den.

Jakob Egeland, Sør-Trøndelag SU

Individet skal være sikret mot statlige overgrep og ha muligheten til å vinne over staten i en domstol. Samtidig skal individet ha muligheten til å være seg selv, ikke bli presset til konformitet. Høyresiden vil gjerne gripe om disse verdiene og kalle det for sin politikk. Men, Høyre er for datalagringsdirektivet, soveforbud i parkene og tiggeforbud.

Enorm skepsis

Erna Solberg og Høyre har som slagord: «Mennesker, ikke milliarder» og gir uttrykk for et budskap om at man tror på mennesket og individet. Kombinert med denne troen på mennesket er en enorm skepsis til de uføretrygdete. Høyre er overbevist om at gir man mennesker hjelp, så kommer de til å misbruke den.

Det høres ikke ut som å ha troen på mennesket ved å gi dem frihet.